Poljska uvodi novi porez za velike markete

Svijet

Poljska planira da uvede novi porez za velike maloprodajne prodavnice kojim neće oporezivati njihove prihode, već neugodnosti koje te trgovine izazivaju gradovima, izjavila je poljska ministarka tehnologije i poduzetništva Jadwiga Emilewicz.

Taj se porez može zaračunavati zbog povećanog prometa koji generišu velike trgovine i potrebnih ulaganja u puteve, rekla je juče Emilewicz za tamošnju radioteleviziju Radio Zet.

Ako se nova vlada brzo formira, ti bi se zakoni mogli predstaviti još ove godine, a novi bi porez mogao stupiti na snagu početkom 2020. godine, kazala je ona.

Prethodni pokušaj Poljske da oporezuje maloprodajne trgovine, porezom na prihode s progresivnom poreskom stopom, obustavljen je ubrzo nakon uvođenja 2016. godine nakon što je Evropska komisija izrazila sumnju u usklađenost toga poreza s propisima Evropske unije.

Evropski sud pravde potvrdio je da je porez na prihode u skladu s propisima EU-a. Na tu odluku Evropska komisija uložila je žalbu.

Oporezivanje velikih maloprodajnih trgovina, koje su često u stranom vlasništvu, jedno je od glavnih obećanja iz kampanje vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) još iz 2015. godine.