Crvena zvijezda više neće biti simbol Heinekena?

Logo poznatog piva Heineken možda će morati da bude promijenjen, zahvaljujući nastojanjima Mađarske da se zabrani upotreba “totalitarnih simbola” iz vremena nacizma i komunizma

Danas je mađarski parlament počeo raspravu o zakonu koji bi od sljedeće godine kriminalizovao komercijalnu upotrebu simbola kao što su kukasti krst (svastika), strelasti krst (simbol mađarske nacističke partije), srp i čekić i crvena zvijezda petokraka, piše Ekonomist.

Preduzeća koja budu koristila neki od ovih simbola u komercijalne svrhe mogla bi biti kažnjena i do 6,5 miliona eura, a njihovi zaposleni poslati u zatvor. Vlada premijera Viktora Orbana saopštila je da ima “moralnu obavezu” da zabrani komercijalnu upotrebu “simbola tiranije”.

Stručnjaci kažu da će u slučaju izglasavanja pomenutog zakona, Heineken morati da promijeni svoj logo, koji sadrži zvijezdu petokraku, za koju se pretpostavlja da simbolizuje različite faze procesa proizvodnje piva. Od osnivanja Heinekena, zvijezda je bila simbol njihovog piva, a u crveno je ofarbana 30-ih godina prošlog vijeka.

Kako prenosi Reuters, portparol mađarske vlade Zoltan Kovač potvrdio je da će, u skladu sa zakonom, postojeći logo Heinekena biti zabranjen. Takođe, zamjenik premijera Žolt Semjen izjavio je da Heinekenova petokraka jasno predstavlja političku sadržinu.

Slična situacija mogla bi se desiti i u Hrvatskoj, čiji je premijer Andrej Plenković u decembru najavio zabranu totalitarnih simbola, uključujući i crvenu petokraku.