Lideri na samitu ASEAN-a pozvali na otvaranje regionalnog tržišta

Lideri zemalja Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) pozvali su na samitu u Bangkoku na otvaranje regionalnog tržišta.

Glavna tema godišnjeg samita je azijsko-pacifički sporazum o slobodnoj trgovini koji promoviše Kina.

Kina, koja je u trgovinskom sporu sa Vašingtonom, pokušava da ojača uticaj u regionu promovišući sporazum nazvan Regionalno integralno ekonomsko partnerstvo (RCEP). Ukoliko bude bio ratifikovan, taj sporazum će biti jedan od najvećih dogovora o slobodnoj trgovini u svijetu, okupiće skoro polovinu svjetskog stanovništva i više od 30 odsto svjetskog bruto proizvoda.
Premijer Tajlanda Prajut Čan-O-Ča izjavio je da prioritet treba da bude regionalna saradnja u cilju bolje povezanosti između zemalja. Na samitu koji traje do ponedeljka nalaze se visoki zvaničnici deset članica ASEAN-a, a to su Indonezija, Tajland, Singapur, Malezija, Filipini, Vijetnam, Mjanmar, Kambodža, Laos i Brunej.

Na samitu su i predsjednik Južne Koreje Mun Džae In, kao i premijeri Kine, Rusije i Japana. SAD predstavljaju ministar trgovine Vilbur Ros i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’ Brajen.