Cijene nafte od jutros u porastu: Barel na 118 dolara

Svijet

Cijena nafte od jutros je u velikom porastu. Vrijednost barela na londonskom tržištu jutros je skočila na 118 dolara, dok je cijena na američkom tržištu 114 dolara po barelu. To je rast od oko 10 odsto u odnosu na juče.

Prije desetak dana cijene naftnih derivata bile su u padu i išle su do nivoa i i spod 100 dolara. Prethodno je barel vrijedio 130 dolara, ali ova najviša vrijednost trajala je jedan dan.

Ovakvom novom kretanju rastu cena doprinijele su informacije da će ove nedjelje uslijediti niz sastanaka na vrhu između vlada Evropske unije i američkog predsjednika Džoa Bajdena s ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU, pored ostalog, razmotriti da li da uvede zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Cijena nafte bi mogla da poraste na 300 dolara po barelu u slučaju zabrane ruskih isporuka, što je malo vjerovatan scenario, izjavio je juče potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

U slučaju odbijanja naših isporuka, ja kažem da će cijena nafte iznositi 300 dolara po barelu, dok neki drugi kažu 500 dolara – rekao je Novak, prenosi Tass.

Prema njegovom mišljenju, Evropa ne može u potpunosti da se odrekne uvoza ruskih ugljovodonika jer je u ovom trenutku nemoguće da nadoknadi rusku naftu.