Societe Generale ostvarila 3,2 milijarde eura neto prihoda

Banke

Banka je ostvarila neto dobiti od 654 miliona eura (719,26 miliona dolara) za četvrti kvartal, što je nešto ispod tržišnih očekivanja. Analitičari su očekivali zaradu od 665,8 miliona eura za kvartal i 3 milijarde eura za cijelu 2019. godinu, pokazuju podaci Refinitiva. Societe Generale je saopštila da je neto prihod dostigao 3,2 milijarde eura za 2019. godinu.

Prihodi banke su u četvrtom kvartalu dostigli 6,2 milijarde eura, nasuprot 5,9 milijardi eura prije godinu dana. Koeficijent CET 1 iznosio je na kraju decembra 12,7%, u poređenju sa 10,9% pre godinu dana. Operativni troškovi porasli su na 4,5 milijardi eura, sa 4,55 milijardi eura u 2018. godini.

„U osnovi, 2019. godina je bila godina tranzicije, veoma aktivan period transformacije za grupu. Dakle, u ovoj scenografiji smo postigli prilično dobre rezultate “, rekao je Filip Heim, zamenik generalnog direktora Societe Generale, za CNBC.

Banka je za svoju francusku maloprodajnu jedinicu prijavila neto prihod od 230 miliona eura, što je pad od 18,4% u odnosu na godinu ranije. Francuski zajmodavac je rekao da je ipak zadovoljan ovim učinkom, imajući u vidu trenutnu pozadinu niskih kamatnih stopa i trenutnu transformaciju svoje francuske mreže.

Evropski zajmodavci često kritikuju ultra labavu monetarnu politiku koju sprovodi Evropska centralna banka (ECB). Institucija sa sjedištem u Frankfurtu je 2014. godine uvela negativne stope i još se nije vratila na pozitivnu teritoriju. Negativne stope mogu umanjiti bilans stanja banke.

„Bili bismo veoma srećni kada bismo vidjeli normalizaciju ove monetarne politike, ali konsenzus je da će ona dugo ostati niska i da moramo biti spremni; moramo biti realni “, rekao je Heim za CNBC.

Treća najveća francuska banka prognozirala je veći neto prihod u 2020. godini u odnosu na 2019. Banka je rognozirala veće prihode u trenutnom ekonomskom okruženju, niže operativne troškove i pad odnosa troškova i prihoda.

Najavljena je nova politika dividendi, sa koeficijentom isplate od 50% neto prihoda osnovne grupe, koji bi mogao da uključuje otkup akcija do 10%.

Banka je saopštila da očekuje isplatu dividende od 2,20 eura po akciji u gotovini koja se odnosi na njen učinak u 2019. godini.

Akcije francuske banke povećane su za 15% u poslednjih 12 mjeseci.