Države se zatvaraju, Kina postaje “hegemon”

Svijet

Kišore Mahbubani, singapurski diplomata i akademik, tvrdi da će globalna ekonomija samo promijeniti smjer od američkog centrizma, koji broji zadnje dane, do kineskog koji će postati dominantan.

Svijet će, smatra on, ponovo biti bipolaran u međunarodnim odnosima, prenosi Srna.

Kišore navodi da američko stanovništvo sve više gubi vjeru u globalizacione trendove međunarodne trgovine, jer je sve jasnije da SAD više nije svjetski hegemon, dok je Kina u uzletu i gradi supremaciju, pošto se osjeća ekonomski nadmoćno.

Stiven M. Valt, profesor međunarodnih odnosa na Harvardu, smatra da će pandemija samo učvrstiti nacionalizam, te da će se konfliktna priroda međunarodnih odnosa dodatno pojačati.

Pandemija će stvoriti svijet koji je manje otvoren, manje prosperitetan i manje slobodan, procjenjuje on.

Šivšankar Menon, indijski diplomata, ocjenjuje da će situacija sa virusom vratiti ljude na koncpt “nacionalne države”.

On navodi da je pandemija pokazala da se problem iz jedne zemlje rapidno preliva u drugu, što ukazuje na međusobnu povezanost, ali da se u krizi svaka država povlači u sebe.

Džon Alen, predsjednik Brukings instituta, penzionisani general i bivši NATO službenik, smatra da će istoriju opet pisati pobjednici i da će demokratske države tvrditi da je njihov koncept najbolji u krizama, dok će autoritarniji sistemi ukazivati na svoj uspjeh u borbi sa pandemijom.

Istovremeno, portal “Geopolitika” navodi da mnogi vjeruju kako EU čekaju teška vremena nakon završetka pandemije, jer ovaj savez, koji mnogi zovu “ekonomskim divom i političkim patuljkom”, nije bio spreman za krizu.