Kripto hakeri ukrali skoro dvije milijarde dolara ove godine

Svijet

Hakeri su već ukrali kriptovalute u vrijednosti od gotovo 2 milijarde dolara u 2022. — a godina je tek na polovini.

Od juna je hakovanje kibernetičkih kriminalaca ukradeno 1,9 milijardi dolara u kriptovalutama, prema Chainalysisovom “Mid-year Crypto Crime Update”.

U ovom trenutku prošle godine, hakeri su ukrali 1,2 milijarde dolara, prema izvještaju. To je skok od gotovo 60% u poređenju s prošlom godinom.

“Uprkos pogrešnom shvaćanju da je kriptovaluta anonimna, i dalje je lakše pobjeći s kriptokovanicama kovanicama ili tokenima“, kaže Max Krupyshev, suosnivač i rukovodilac ekosistema kripto plaćanja CoinsPaid. “Ne mislim da su kripto hakeri jači od ‘uobičajenih’ vrsta, samo su kripto platforme nove i posjeduju vrijednu imovinu.”

Loši akteri sve više ciljaju na protokole za decentralizovano finansiranje (DeFi), koji su jedinstveno ranjivi na hakovanje, navodi se u izvještaju. DeFi programi temeljna su blockchain tehnologija koja omogućuje finansijske transakcije izvan tradicionalnih banaka. Ovi programi prvenstveno koriste Ethereum blockchain.

DeFi programi su javni i koriste otvoreni kod, što može biti od pomoći jer obično omogućuje brzo otkrivanje i rješavanje sigurnosnih problema, piše CNBC.

Međutim, budući da je kod otvorenog koda dostupan svima za pregled, kibernetički kriminalci mogu opsežno proučavati kod i pronaći ranjivosti koje se mogu iskoristiti i koristiti za krađu kripto sredstava, navodi se u izvještaju.

Jedini način zaustavljanja hakera

A hakeri vjerovatno neće uskoro stati. Već su ukrali 190 miliona dolara iz kripto startupa Nomad i 5 miliona dolara iz nekoliko digitalnih novčanika Solane tijekom prvog tjedna kolovoza, izvještava Chainalysis.

“Jedini način da ih se zaustavi jest da industrija ojača sigurnost i educira potrošače o tome kako pronaći sigurne projekte za ulaganje“, savjetuje se u izvještaju, prenosi Financa.ba.

Postoji mnogo virtualnih novčanika koji mogu sigurno sačuvati vašu kriptovalutu i zaštititi je od online napada, kaže Krupyshev. Međutim, važno je prvo temeljito istražiti kako biste utvrdili koja vrsta novčanika ima smisla za vas.

Takođe je ključno sprovesti vlastito istraživanje prije ulaganja u bilo što kako biste izbjegli potencijalne prevare.

Posvuda postoje “lažne prilike i Ponzi sheme koje sjaje svojim neonskim svjetlima“, upozorava Krupyshev. “Nijedan siguran novčanik ne može spasiti mladog ulagača od njih.”

Osim toga, policija mora nastaviti da razvija svoju sposobnost zapljene ukradene kriptovalute kako hakovanje više ne bi bilo privlačno kibernetičkim kriminalcima, izvještava Chainalysis.

Iako mnoge ulagače privlači neregulisana priroda kriptovalute, nedostatak centralnog regulatornog tijela znači da ulagači obično nemaju istu zaštitu koju nude tradicionalne finansijske institucije poput banaka.

I zapamtite, kripto imovina može biti vrlo nestabilna i podložna divljim promjenama cijena. Ne postoji garancija povrata vaše investicije, zbog čega stručnjaci preporučuju ulaganje samo onoliko koliko ste spremni potencijalno izgubiti.