Konte traži izdavanje “korona obveznica”

Svijet

U intervjuu za dnevnik “Il sole 24 ore” Konte je rekao da je potreban instrument zajedničkog dugovanja radi pokretanja evropskog plana oporavka i reinvestiranja kako bi se podržala ekonomija Unije.

Prema njegovim riječima, ukoliko se umjesto toga koristi Evropski mehanizam stabilnosti /ESM/, koji se zadužuje na tržištu a onda to jeftino pozajmljuje vladama pod određenim uslovima, to onda nije dobar odgovor.

“ESM je alatka koja je osmišljena da pomogne pojedinim zemljama članicama bloka da se suoče sa finansijskim problemima koje su izazvali asimetrični šokovi”, rekao je Konte, dodajući da epidemija virusa umjesto toga izaziva šok za cijelu Evropu.

On je dodao da, ukoliko se pokaže da Evropa nije dorasla ovom istorijskom izazovu, postoji opasnost da cijela evropska struktura u očima svojih građana izgubi razlog postojanja.

Konte je dodao da će čak i sa puštanjem obveznica oporavka svaka zemlja morati sama da bude odgovorna za svoj javni dug.

Na samitu lidera EU u četvrtak, 26. marta, nije postignut sporazum o zajedničkom ekonomskom odgovoru na pandemiju virusa korona, a zvaničnicima evrozone date su dvije sedmice da nađu način da podrže privredu tokom pandemije.

Alati podrške moraju da zadovolje članice koje imaju potpuno suprotstavljene stavove.

Devet zemalja, među njima Italija, Francuska i Španija založile su se za zajedničko dugovanje, ali Njemačka, Holandija, Austrija i Finska su protiv.

Zemlje koje se zalažu za opciju zajedničkog duga smatraju da bi to bilo u korist svih zemalja članica.