Cijene hrane pale na najniži nivo u dvije godine

Svijet

Cijene hrane pale su i u junu, spustivši se na najniži nivo u više od dvije godine pod pritiskom pojeftinjenja šećera, biljnih ulja i žitarica, izvijestila je u petak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u junu za 1,4 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost iz maja i iznosio je u prosjeku 122,3 boda, što je njegova najniža vrijednost od aprila 2021. godine.

To znači i da je bio za 23,4 odsto niži nego u rekordnom martu 2022. godine, na početku rusko-ukrajinskog rata.

U junu je najviše pojeftinio šećer, za 3,2 odsto u odnosu na maj, što u FAO-u objašnjavaju dobrim početnim rezultatima žetve šećerne trske u Brazilu i slabom uvoznom potražnjom.

Izrazito su pojeftinila i biljna ulja i žitarice, za 2,4 odnosno 2,1 odsto u odnosu na maj, utvrdila je agencija UN-a.

Cijene biljnih ulja spustile su se na najniži nivo od novembra 2020. godine budući da je pojeftinjenje palminog i suncokretovog ulja nadjačalo poskupljenje sojinog i ulja uljane repice.

Pad cijena žitarica odražava pojeftinjenje većine proizvoda, uključujući pšenicu, rižu, kukuruz, ječam i sirak. Indeks mliječnih proizvoda pokazuje pad cijena za 0,8 odsto u odnosu na maj, a indeks mesa njihovu stagnaciju.

Manja proizvodnja pšenice

U zasebnom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je više-manje potvrdio procjenu ovogodišnje proizvodnje, izračunavši da bi trebalo da dosegne 2,819 milijardi tona. To bi značilo porast za 1,1 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Proizvodnja pšenice trebalo bi u sezoni 2023/2024. da bude manja za 2,3 odsto u odnosu na rekordnu sezonu na izmaku.

Podignute su prognoze proizvodnje pšenice u EU, gdje su očekivanja roda blago poboljšana zahvaljujući generalno povoljnim vremenskim prilikama. izuzetak je štetan uticaj suše na Iberskom poluostrvu, ističu u FAO-u.

Proizvodnja krupnih žitarica, uključujući kukuruz, trebalo bi da poraste za 2,9 odsto, a proizvodnja riže za 1,2 odsto.

Potrošnja žitarica trebalo u novoj sezoni, koja je počela u julu, da se zadrži na nivou tek završene 2022/2023, procjenjuju u FAO-u, izrazivši očekivanja da će  biti povećana potražnja za kukuruzom za potrebe proizvodnje stočne hrane.

Zalihe žitarica trebalo bi na kraju nove sezone da budu više za 2,3 odsto nego na njenom početku i dosegnu 878 miliona tona.

Trgovina žitaricama trebalo bi da se zadrži na nivou tek završene sezone, uz smanjeni obim trgovine pšenicom u odnosu na rekord u 2022/2023, procjenjuju u FAO.