Cijena nafte spustila se na najniži nivo u proteklih 18 godina

Akcije

Dok je trgovinski rat Saudijske Arabije i Rusije odigrao svoju ulogu, pad cijene prije svega je posljedica značajnog smanjenja potražnje za energentima usljed obustave većeg dijela ekonomske aktivnosti širom svijeta.

Uz aktuelni nivo proizvodnje, skladišta će uskoro biti preplavljena viškovima nafte što sugeriše kako će vodeći proizvođači biti prisiljeni privremeno obustaviti proizvodnju. Za proizvođače u SAD-u i Kanadi, proizvodnja na aktuelnim cjenovnim nivoima već je u potpunosti neisplativa.

Uopšteno gledajući, pad cijena nafte, sa kašnjenjem od nekoliko mjeseci, rezultiralo je smanjenjem cijena robe široke potrošnje, što uključuje i poljoprivredne proizvode čija potražnja ostaje netaknuta i u vrijeme pandemije.

U normalnim okolnostima, profitirali bi i vozači radi niže cijene goriva, ali s obzirom da velik postotak stanovništva ostaje doma, učinak smanjenja cijene goriva na njihov budžet je limitiran. Pad cijena nafte u normalnim okolnostima bi se pozitivno odrazio i na poslovanje svih kompanija kojima gorivo predstavlja značajan dio troškova poslovanja (poput autoprevoznika).

Nažalost, velik dio takvih kompanija bio je prisiljen da u potpunosti obustavi poslovanje usled uvedenih ograničenja sa namjerom suzbijanja pandemije. Sve u svemu, negativni učinci pandemije daleko će nadmašiti pozitivne učinke pada troškova proizvodnje i cijena pojedinih roba.