Vlasniku Tesle najveća kompenzacija u istoriji, ali mora da ispuni jedan uslov

Akcije

Akcionari kompanije Tesla odobrili su paket kompenzacije za izvršnog direktora Elona Maska od 2,6 milijardi dolara

Mask će primiti 2,6 milijarde dolara u akcionarskim opcijama u 12 tranši kroz sljedećih deset godina. Tačnije, ako kompanija postigne tržišnu vrijednost od 650 milijardi dolara i ako Mask ostane na trenutnoj poziciji u kompaniji u sljedećih deset godina, on bi mogao zaraditi više od 50 milijardi dolara. Milijarder neće primiti nikakvu drugu kompenzaciju za svoj rad u Tesli, a ako ova kompenzacija uistinu bude postignuta, to će biti više od svih iznosa kojima su dosadašnji američki direktori bili nagrađivani, prenosi Reuters.

Prema novom planu, koji uključuje vrijednosti akcija stečenih kroz 12 tranši, tržišna vrijednost kompanije mora porasti na 100 milijardi dolara za prvu tranšu i za svaku sljedeću još 50 milijardi dolara.

Trenutna vrijednost Tesle procijenjena je na 53,47 milijardi dolara, a njene akcije su pale skoro 12 odsto otkada je ovaj plan najavljen. Osim toga, kompanija je suočena s nizom pritisaka, poput odlaganja najavljenih proizvoda i jačanja konkurencije, a neki su investitori zabrinuti zbog Maskove uključenosti u nekoliko paralelnih projekata, među kojima je i njegov SpaceX. Mask je čak rekao da razmišlja o smanjenju svojih odgovornosti u Tesli u sljedećih nekoliko godina.

Međutim, na ovaj način on će ostati u Tesli bar do 2028. godine i više će se posvetiti projektima unutar kompanije. Iako za kompenzaciju za izvršne direktore američkih kompanija uobičajeno glasa oko 95 odsto akcionara, za ovaj je plan bilo samo 73 odsto akcionara što, ipak, odražava određenu dozu sumnje u Elona Maska.