Španci traže novi Maršalov plan za Evropu

Svijet

Pedro Sančez je u otvorenom pismu liderima EU 27 ocijenio da Evropa prolazi koroz “najdublju krizu od Drugog svjetskog rata” i zatražio mobilizaciju značajnihjih sredstava za oporovak evropske ekonomije nakom pandemoije COVID19.

Predsjednik Vlade Španije ocjenjuje da se Evropa i sada nalazi u ratu sa nedvidljivim protivnikom što, prema njegovim riječima, ugrožava budućnost evropskog projekta.“

“Evropa mora uspostaviti ratnu ekonomiju i pokrenuti otpor, obnovu i ekonomski oporavak. Da bismo to postigli, moramo mobilizovati značajna sredstva kroz plan koji smo nazvali novim Maršalovim planom. Za to je potrebna podrška svih država članica EU”, napisao je Sančez.

On pozvao na solidarnost i izbjegavanje “pukotina” između sjevera i juga Evrope.

Konkretno, Pedro Sančez je zatražio stvaranje evropskog mehanizma grancija za zaduživanja, uspostavljanje zajedničke kupovine medicinske opreme i razvijanje plana za brz i snažan oporavak kontinenta.

“Radi se o sada ili nikada jer u pitanju je budućnost Evrope”, zaključio je Sančez.

Prethodno je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala EU da dogovori ambiciozan budžet za narednih 7 godina koji bi, prema njenim riječima, trebalo bi da ima formu novog “Maršalovog plana” kako bi se podstakao oporavak Evrope od krize izazvane korona virusom.

“Mislim da evropski budžet treba da bude Maršalov plan koji iznosimo zajedno kao EU za evropske građane”, poručila je fon der Lajen iz Brisela.

Maršalov plan, nazvan po američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu koji je predložio tu ideju, bila je inicijativa američke vlade na kraju Drugog svjetskog rata da ubrizga pomoć od 12 milijardi eura kako bi se pomogao oporavak Evrope od ekonomskih, materijalnih i psiholoških posljedica rata.