Rajaner spreman da preuzme tržište Alitalije

Irski niskobudžetni avio-prevoznik Ryanair spreman je da preseli 30 aviona u Italiju kako bi u slučaju propasti ili restrukturiranja posrnule Alitalije nadoknadio izgubljene kapacitete ali nije zainteresovan za preuzimnje italijanskog prevoznika, poručio je izvršni direktor Majkl O’Liri

Ryanairov stav dijele i njegovi konkurenti EasyJet i IAG, vlasnik British Airways, koji su poručili da su spremni da zamjene kapacitete Alitalije, ali ne i da kupe italijansku avio-kompaniju.

Alitalija je podnijela zahtjev za stečaj, a vlada je povjerenika koji će analizirati njene opcije i utvrditi može li nastaviti poslovati uz novi poslovni model.

Lider irske kompanije je pak na konferenciji u Briselu jasno poručio da nisu zainteresovani za kupovinu Alitalije. O’Liri je dodao da je njegova kompanija izrazila interes samo zato što želi “učestvovati u tom procesu”. Ryanair se zapravo priprema u početnoj fazi da angažuje do 20 aviona u Italiji tokom ljetnjeg perioda ako Alitalija znatnije smanji kapacitete.

– Pisali smo italijanskoj vladi i kazali im da ne brinu jer ćemo u slučaju nepovoljnog ishoda uskočiti i popuniti manjak – rekao je O’Liri.

Ryanair će da pronađe avione promjenom rasporeda letjenja i produženjem najma, istakao je, dodajući kako bi u slučaju prebacivanja mogli u narednih 12 mjeseci dodati do 30 aviona u Italiji.

Ryanair bi od Boinga mogao da naruči “dodatne avione” tokom narednih 18 mjeseci, kazao je O’Liri.

Italija spada među najveća evropska turistička tržišta i veliko je turističko odredište, ali na kratkim linijama dominiraju niskotarifni prevoznici poput Ryanaira i EasyJet-a. Ryanair sada ima 28 odsto udjela na linijama prema zapadnoj Evropi a Izi džet 12 odsto.