Više od 20 miliona radnika u Africi moglo bi da ostane bez posla

Svijet

Iako je u Africi dosad zabilježeno manje slučajeva korona virusa nego u drugim dijelovima svijeta, privrede afričkih zemalja već se suočavaju sa globalnim padom ekonomskog trenda, porastom cijena nafte i gubicima u turizmu.

Prije pandemije, Afrička razvojna banka prognozirala je da će bruto domaći proizvod na kontinentu dostići 3,4 odsto ove godine. Međutim, dva scenarija koja razmatra studija AU “Posledice korona virusa na ekonomiju Afrike”, a u koju je Rojters imao uvid, predviđaju pad BDP.

Prema mišljenju analitičara Afričke unije, realan scenario bio bi da afrička ekonomija opadne za 0,8 odsto, dok pesimističan scenario predviđa pad za 1,1 odsto.

Prijeti nestanak i do 15 odsto stranih direktnih investicija, a takođe, posljedice po zaposlenost, kako se kaže, biće dramatične.

“Skoro 20 miliona radnih mjesta, u formalnom i neformalnom sektoru, je ugroženo i kontinentu prijeti uništenje ako se situacija nastavi”, kaže se u analizi.

Afričke vlade mogle bi da izgube i do 30 odsto svojih fiskalnih prihoda koji su 2019. procijenjeni na 500 milijardi dolara.