Branson stavlja privatno ostrvo pod hipoteku da plati radnike

Milioneri

Branson je u pismu zaposlenima, objavljenom u ponedjeljak, rekao da će Virgin Atlantic činiti sve što može kako bi nastavila poslovanje tokom pandemije.

No, potrebna joj je „podrška države kako bi se to postiglo u svjetlu teške neizvjesnosti u vezi s putovanjima, i ne znajući koliko dugo će avioni biti prizemljeni.”

To bi bio komercijalni zajam, za koji je naglasio da “ne bi bio besplatan novac i avio-kompanija bi ga vratila”.

Ova izjava dolazi nakon što je rivalska britanska aviokompanija easyJet početkom ovog mjeseca osigurala zajam od 600 miliona funti od britanske vlade.

Pretrpio kritike

Branson je reagovao na nedavne kritike zbog načina na koji je upravljao krizom s koronavirusom.

Rekao je da Virgin Australia takođe treba finansijsku podršku za prevladavanje pandemije, upozorivši da će, ako australijska grana njegove aviokompanije propadne, suparnik Qantas “imati monopol nad australijskim nebom”.

Virgin Australia, koja bilježi sedam uzastopnih godišnjih gubitaka, na pragu je bankrota zbog koronavirusa i 3,2 milijarde dolara duga.

Privatno ostrvo

U pismu je Branson rekao da je posluje već pet decenija, ali da je ovo “najizazovnije vrijeme s kojim smo se ikada suočili.”

Prošli mjesec Virgin je izdvojio 250 miliona dolara kako bi pomogao u podršci svojim firmama i zaštitio radnih mjesta. Grupa ima više od 70.000 zaposlenih u 35 zemalja.

Branson je rekao da se njegovo lično bogatstvo i novčana sredstva koja posjeduje Virgin Group sada ulažu u njegove firme.

Takođe je rekao da će prikupljati novac preko svog privatnog ostrva – Necker Island – i druge imovine u nastojanju da spasi radna mjesta.

On je najavio da će svoje privatno ostrvo na Karibima staviti pod hipoteku kako bi prikupio novac za kompaniju.