Evo gdje Bill Gates ulaže novac

Milioneri

Multimilijarder Bill Gates je u podcastu “Unconfuse me” ponovo govorio o onome što je nazvao skriveni uticaj mesa na okolinu i tom prilikom izjavio da vjeruje da je budućnost u biljnom mesu.

Smatra da većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i gnojiva.

O uticaju poljoprivrede na životnu sredinu razgovarao je s muzičarem i režiserom Ahmirom Tompsonom, poznatim kao Questlove, koji je takođe investirao u nekoliko startapova za proizvodnju hrane baziranoj na biljkama.

Questlove je Gatesu kazao da firma “Impossible” proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsjedniku Baraku Obami. Istakao je da ga je osvojilo to što biljna hrana ima ukus pravog mesa.

Poljoprivredom se stvara 24 odsto od ukupne svjetske emisije gasova sa efektom staklene bašte. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je riječ o emisijama metana iz stoke i gnojiva.

Najviše gasova, među kojima je metan, nastaje tokom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnom nivou se oslobađa 50 kilograma štetnih gasova iz 99 grama govedine. Gates je 2018. napisao: “Da je stoka država, bila bi treća po emisiji gasova staklene bašte”.

U knjizi iz 2021. “Kako izbjeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)” je napisao da će efikasna borba protiv klimatskih promjena podrazumijevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stoprocentnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će ukus ovog mesa biti sve bolji.

Biljno meso čini mali dio ukupnog tržišta mesa. Gates je svjestan da će ljude biti teško uvjeriti da prestanu da jedu pravo meso. Jedan od razloga zašto je to tako jeste što je biljno meso skuplje.

Zato kroz svoju fondaciju podržava startapove za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa.