Societe Generale testira digitalni euro

Valuta

Iz Banque de France izvijestili su da su pokrenuli eksperiment sa investicionim bankarskim gigantom Societe Generale koji je 14. maja izdao obveznice u vrijednosti od 40 miliona eura u security tokenima, a koje su zatim podmirene u digitalnim eurima temeljenim na blockchainu centralne banke.

“Ovaj ekspetiment je izveden korišćenjem blockchain infrastrukture. Testiranje je pokazalo izvodljivost procesa koji omogućuje da se finansijski vrijednosni papiri digitalno podmire i isporuče u digitalnoj valuti centralne banke (CBDC) za međubankarske nagodbe”, saopštili su iz Societe Generale.

I u aprilu 2018. je Societe Generale izdala obveznice u vrijednosti od 100 miliona eura kao security tokene, ali one su podmirene u „tradicionalnim“ eurima. Najnovija probna transakcija sprovedena u digitalnom euru, “novi je korak u procesu transformacije Societe Generale, koristeći se najinovativnijom tehnologijom sa ciljem pružanja bolje usluge svojim klijentima”, rekli su iz banke.

Iz Francuske centralne banke saopštili su da će u sklopu svog eksperimenata sa digitalnim eurom sprovesti još više testiranja i sa drugim firmama u narednih nekoliko nedjelja te kako smatraju da će rezultati ovog eksperimenta predstavljati važan doprinos u globalnijem promišljanju o CBDC-a.

Banque de France pokrenula je svoj digitalni eksperimentalni program u aprilu, kada su iz banke izjavili da im je cilj istražiti potencijal digitalne valute u podmirenju tokenizovane finansijske imovine. No isto tako su saopštili da ne žele zamijeniti kovanice i novčanice, već su usmjereni na „veleprodajnu“ primjenu CBDC-a.