Zbog pandemije MacKenzie Bezos najbogatija žena u Americi

Milioneri

On je i dalje najbogatija osoba na svijetu a dodatno je povećao svoju prednost nad Billom Gatesom na broju dva, čija je procijenjena vrijednost 110,7 milijardi dolara. Njegova bivša supruga MacKenzie Bezos sada je najbogatija žena u Americi, sa bogatstvom od 62,3 milijardi dolara, piše Forbes.

Nakon razvoda od Bezosa u julu prošle godine njoj je pripalo 25% Amazonovih dionica a njihova vrijednost iznosila je tad 36 milijardi dolara. Ni od tada se njeno bogatstvo skoro udvostručilo jer je pandemija poremetila tradicionalnu maloprodaju. Visoka cijena dionica Amazona njeno je bogatstvo učinila većim od onog Walmartove nasljednice Alice Walton, koja je prethodno bila najbogatija žena u Sjedinjenim Državama.

Iako je MacKenzie Bezos nakon ove sedmice bogatija od nje za 6,1 milijardi dolara, Waltonova nasljednica i njena braća Jim i Rob također imaju razloga za zadovoljstvo. Njihovo bogatstvo povećalo se tokom sedmice za 3,1 milijarde dolara i to nakon objava da Walmart planira pokrenuti Walmart +, jeftiniju alternativu Amazon Primeu koji će ponuditi jednodnevnu dostavu namirnica i druge robe. Dionice su skočile gotovo 7% nakon te vijesti.

Jedina žena na planeti bogatija od MacKenzie Bezos je nasljednica L’Oreala Francoise Bettencourt Meyers, koja ima neto vrijednost od 64 milijarde dolara. No Bezos bi uskoro po bogatstvu mogla preteći i nju, jer neki analitičari predviđaju da će Amazonove dionice i dalje rasti.

No što više MacKenzie Bezos stekne, očekuje se da će u više i donirati. Malo prije nego što je razvod dovršen, Bezos je potpisala Giving Pledge, pridružujući se Warrenu Buffettu i Billu i Melindi Gates, i obavezala se da će dati barem polovinu neto vrijednosti u filantropske svrhe. Njen bivši suprug još nije potpisao taj dokument.

Najveći dobitnik sedmice nema nikakve veze sa online trgovinom. Robin Zeng, osnivač i predsjedavajući Contemporary Amperex Technology, kineske kompanije koja proizvodi baterije za električna vozila, doživio je neto porast bogatstva od 23,8% na 16,9 milijardi USD.

Kompanija navodno sa Teslom razvija bateriju “od milion milja” koja bi mogla donijeti revoluciju u industriju električnih automobila i učiniti vozila mnogo jeftinijim, prenosi Biznisinfo.ba.

Neto vrijednost izvršnog direktora Tesle Elona Muska takođe je nastavila rasti jer su akcije Tesle nastavile svoj meteorski uspon. On je 5,8 milijardi dolara bogatiji nego prije sedmice i po bogatstvu je pretekao Warrena Buffetta, investitora i osnivača Barkshire Hathawaya.