Nakon TikToka i Alibaba na meti Amerikanaca

Svijet

Nova meta američkog lidera mogla bi biti Alibaba, jedan od najvećih svjetskih maloprodajnih i internet konglomerata.

Akcije usmjerene protiv kineskih kompanija obilježile su administraciju Donalda Trumpa koji prisiljava globalne igrače da biraju između Kine i SAD-a, a uslijed rastuće tehnološke moći Pekinga, piše CNN.

“Geopolitika trenutno prolazi kroz istorijsku transformaciju”, rekao je Alex Capri, istraživač u fondaciji Hinrich i predavač na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

On dodaje da zvaničnici Washingtona iznose sve više optužbi protiv kineskih tehnoloških kompanija u nadi da povuku korisnike na svoju stranu i budu lideri tehnološke industrije.

Za razliku od ByteDancea ili Huaweija, koji su pod američkim sankcijama, Alibaba nije imao puno uspjeha u širenju na zapadno tržište. Međutim, sama činjenica da se radi o državnom tehnološkom gigantu u Kini dovoljan je razlog da bude nova meta Washingtona, smatra Capri.

Alibaba još uvijek nije prošao kroz slične prijetnje i sankcije koje je Trump nametnuo drugim kineskih tehno kompanijama. Američki državni sekretar Mike Pompeo prošle nedjelje provjerio je Alibabu kada je pozvao američke kompanije da uklone “nepouzdanu” tehnologiu kineskog vlasništva iz svojih digitalnih mreža.

Podsjetimo da se prema nedavnim izvještajima vrijednost Alibabe procjenjuje na oko 750 milijardi dolara, što ovu kompaniju čini finansijski vrijednijom i od Facebooka.