Velika Britanija će imati najveći minimalac na svijetu

Svijet

Od 2015. godine minimalna plata u Velikoj Britaniji za starije od 25 godina porasla je za gotovo četvrtinu, tj. satnica iznosi 8,21 funti (oko 9.2 eura). U međuvremenu, 30. septembra britanski ministar finansija Sajid Javid najavio je da tamošnje vlasti nisu završile s povećanjem minimalca.

Utvrđujući krajnji cilj svog prethodnika Filipa Hammonda, Javid je obećao da će “završiti s niskom platom” do 2024. godine povećanjem minimalne plate na dvije trećine prosječne zarade.

Danas bi to značilo stopu od oko devet funti po satu, a Sajid Javid smatra da će se za pet godina raditi za 10,50 funti (blizu 12 eura). On se takođe obavezao da će se spustiti i starosna granica i da će se ovo odnositi i na radnike starije od 21 godine.

Interesantno je da britanska minimalna plata raste brže od drugih razvijenih zemalja, zbog čega se popela na međunarodnoj ljestvici minimalnih plata te bi uskoro mogla završiti i na samom vrhu, piše Economist.

Na tabeli koju je ovaj list objavio najveći minimalac u 2018. godini imala je Francuska, više od 60 posto prosječne plate, a slijede Australija i Velika Britanija, Kanada, Holandija, Njemačka, Japan i Sjedinjene Američke Države, prenosi Klix.