Dolar će još oslabiti, ali neće propasti

Valuta

Dolar je imao koristi jer su ulagači poletjeli na sigurna utočišta usred pandemije koja je dovela njegovu vrijednost u martu do maksimuma u posljednje tri i po godine.

Ali sada strategi kažu da je ekonomski oporavak zemlje u pitanju s obzirom na slab odgovor na koronavirus. Dolar je također reagirao na povećani deficit zemlje i izglede da će američke kamatne stope duže ostati niže.

Dolarski indeks pao je prošle sedmice na najniži nivo u 27 mjeseci na 92.477, što je nagli pad s nivoa od 102 u martu. Od tada se se kreće između nivoa 92 i 93.

– Američki brzi ekonomski oporavak u odnosu na eurozonu i Japan više nije zagarantovan, barem tokom sljedećih nekoliko godina, s obzirom na neuspjeh u borbi s virusom. Novi fond za oporavak Evropske unije u iznosu od 750 milijardi eura daje ulagačima više povjerenja u euro kao alternativu – rekao je Patrik Schowitz u JPMorgan Asset Managementu, prenosi BiznisInfo.ba.

– Smanjivanje prednosti njegove kamatne stope čini američki dolar manje privlačnim i gura investitore da razmotre depozite u drugim valutama. Ti se ciklički faktori neće brzo okrenuti i američki dolar vjerovatno ima prostora za daljnji pad – dodaje se.

BlackRock Investment Institute također je rekao da će slabost dolara potrajati u kratkom roku, jer će faktori koji su doveli do nedavnog pada valute i dalje biti prisutni.