Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju

Nekategorizovano

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,9 posto. Na Tokijskoj se berzi zbog praznika ne radi.

Azijske berze prate jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, što je bio već četvrti dan zaredom kako su ti indeksi pali.

Na najvećoj svjetskoj berzi vlada nesigurnost uoči predsjedničkih izbora 3. novembra. Predsjednik Donald Trump htio bi prije izbora da imenuje novog sudiju Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerovatno da će se zastupnici Demokratske i Republikanske stranke prije izbora dogovoriti o novim podsticajnim fiskalnim mjerama američkoj ekonomiji.

„Premda su pale cijene dionica u svim sektorima, najviše su pogođeni sektori koji su najviše osjetljivi na ekonomska kretanja. Čini se da Washington nije ništa bliže četvrtom paketu podsticajnih mjera”, kaže David Joy, strateg u kompaniji Ameriprise.