Ko je čovjek koji je postao novi broj jedan na listi najbogatijih

Nekategorizovano

Francuski biznismen Bernar Arno novi je najbogatiji čovjek na svijetu. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 192 milijarde dolara, koje najvećim djelom dolazi iz njegove multinacionalne kompanije i konglomerata LVMH, bilo je dovoljno da na listi pretekne dosadašnjeg lidera liste najbogatijih Džefa Bezosa.

Ovaj Francuz koga često nazivaju i „papa u svijetu mode“ je neprikosnoveno najbogatiji Evropljanin od 2018. godine kada je njegovo bogastvo procjenjeno na nešto više od sedamdeset milijardi dolara. Posljednjih godina on je ozbiljnije ušao u ovu trku na globalnom nivou, gdje je povremeno zauzimao neko od prvih pet mjesta najbogatijih.

Na čelo liste izbija zbog veoma uspješnog poslavanja njegove kompanije LVMH u proteklih 14 mjeseci. U tom periodu je svoje lično bogatstvo uvećao za nevjerovatnih 110 milijardi dolara i tako postaje prvi Evropljanin koji je izbio na čelo liste posle skoro jednog vjeka.

Kompanija LVMH je specijalizovana za proizvodnju i prodaju luksuzne garderobe koja u svom vlasništvu drži neke od najpoznatijih svjetskih brendova kao što su Dior, Luj Viton, Henesi, Živanši, Loro Piana… Vrijednost ove kompanije na tržištu je u konstantnom rastu posljednjih nedjelja i po nekim procjenama iznosi nešto manje od 400 milijardi dolara.

Po istraživanju analitičara iz Jefferies investicione banke, a kako prenosi Forbs, rast prihoda od 17 milijardi dolara (32 odsto u odnosu na 2020. godinu) je rezultat je masovne kupovine njihovih proizvoda u Kini.

Sam Arno kao i kompanija LVMH, ima veoma zanimljivu biografiju. Diplomirani inženjer koji po završetku studija na prestižnom fakultetu „École Polytechnique“ počinje da radi za očevu građevinsku firmu i već tada pokazuje i realizuje svoje vizionarske ideje.

Nakon nekoliko godina provedenih u firmi uspijeva da ubijedi oca da promjene smjer poslovanja u pravcu kupovine i trgovine nekretninama, sa akcentom na gradnju i razvoj turističkih kompleksa. Direktor kompanije je postao 1974. godine, a kompaniju je potpuno preuzeo od oca 1979. godine.

Njegov ulazak u svijet mode počinje 1984. godine kada pomoću partnera kupuje „Financière Agache“ i tako preuzima kontrolu nad „Boussac Saint-Frères“, kompanijom za proizvodnju tekstila, koja je posjedovala Dior i prodavnicu „Le Bon Marché“. Odavde Arno kreće da gradi svoju imperiju.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina Arno dolazi na ideju da skupi najjače brendove u Francuskoj i Evropi pod jedan krov i tako nastaje kompanija LVMH. Narednih godina kompanija je pripojila mnoge najpoznatije svjetske brendove.

Današnji uspjeh kompanije neoborivo dokazuje da Arna zasluženo nazivaju „papa mode“.