Najbogatiji Britanac i zagovornik Bregzita odselio u Monako

Svijet

Uprkos pređašnjim tvrdnjama da će Velika Britanija biti “savršeno uspešna” bez Evropske unije, 65-godišnji Ratklif odlučio je da napusti rodnu zemlju i preseli se u Kneževinu, gdje se ne plaća porez na dohodak.

Vlasnik je najveće britanske petrohemijske kompanije Ineos, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na 17,5 milijardi funti. Retklif je i vlasnik dve luksuzne jahte.

Kako piše Guardian, procjenjuje se da će zbog selidbe u Monako uštediti 4 milijarde funti. Ljudi koji žive u Monaku najmanje 183 dana godišnje ne plaćaju porez na dohodak i imovinu. Najviša poreska stopa u Velikoj Britaniji iznosi 45% na dohodak iznad 150.000 funti godišnje.

Prije nego što je otputovao u Monako, Ratklif je bio treći najveći pojedinačni poreski obveznik u Britaniji, koji je u državnu blagajnu tokom 2017. i 2018. uplatio 110 miliona funti.

Njegova odluka da napusti Britaniju došla je ubrzo nakon što ga je kraljica proglasila vitezom, a Velika Britanija je izglasala izlazak iz Evropske unije.

Ratklif je bio glasniji pristaša Bregzita koji je tvrdio da će Velika Britanija napredovati bez birokratske administracije.

Nakon referenduma pozvao je vladu da usvoji čvrst pristup pregovorima s EU, rekavši: “Moramo slušati, moramo biti nepokolebljivo pristojni i zadržati svoj šarm. Ali nema mjesta slabosti u tri sata ujutro kada se bitke dobijaju ili gube.”

Ratklif je tvrdio da je EU potreban pristup britanskom tržištu jednako kao i Britanija pristup evropskom.

“Nikad ne zaboravite da imamo pristojan set karata”, rekao je, dodajući: “Mercedes neće zaustaviti prodaju automobila u Velikoj Britaniji. A London je jedno od dva ključna finansijska središta i to se neće promijeniti.”