Niske temperature podigle cijene struje u Evropi

Cijene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.

Cijene struje u Njemačkoj i Belgiji za isporuku narednog dana uzletjele su na najviši nivo od 2008. godine, dok su u Francuskoj porasle na šestodnevni maksimum, izvještava agencija “Bloomberg”.

Temperature u sjeverozapadnoj Evropi će ove nedjelje biti za čak pet stepeni Celzijusovih ispod 30-godišnjeg prosjeka. Predviđa se da će hladnoća podstaći rast tražnje za električnom energijom u Francuskoj za 17 procenata do četvrtka u odnosu na današnji nivo.

Ledeno vrijeme je već natjeralo avio-prevoznike na otkazivanje letova u Frankfurtu, zbog nestanaka struje u Švajcarskoj, i na ograničavanje vodenog saobraćaja zbog zaleđenih rijeka.

Cijena struje na njemačkom tržištu za isporuku sutra, porasla je na 90,50 eura po megavat-satu, na najvišu kotu od novembra 2008. godine u trgovanju za dan unaprijed, prema podacima brokera.

Belgijska cijena se popela na najviši nivo od maja 2008. godine, na 110 eura po megavat-satu.

Prognozira se da će polarna vazdušna masa iz Skandinavije već danas donijeti nov ledeni talas u nekim područjima Njemačke, pri čemu će temperature pasti na čak minus 20 stepeni Celzijusa u planinskim oblastima u utorak, objavila je njemačka hidrometeorološka služba Deutscher wetterdienst. Istovremeno, predviđa se pad proizvodnje struje iz njemačkih vjetroelektrana na prosječno 3,9 gigavata dnevno u narednih sedam dana u odnosu na jednomjesečni dnevni prosjek od 15 gigavata.

Struja proizvedena iz vetrogeneratora podbacila je za više od 10 gigavata tokom većeg dijela jutrošnjeg trgovanja nego što je prognozirano dan ranije, prema podacima “Bloomberga”. Jedan gigavat je dovoljan za napajanje dva miliona evropskih domaćinstava.

Ponuda električne energije može biti ograničena i pošto su radnici u elektranama Elektroprivrede Francuske najavili 24-časovni štrajk od večeras od 21,00 sat, prema pariskom vremenu, objavio je operator mreže RTE. Najavljen je štajk i za sutra u jednom od rudnika uglja njemačkog Unipera.

Šest od 58 nuklearnih reaktora Elektroprivede Francuske (EDF) je van mreže, pošto je EDF odložio na dvije nedjelje sigurnosne provjere u nuklearki Trikastin-2 zbog hladnog vremena i zatražio odlaganje za još jedan reaktor.