Oni su top dobitnici tokom pandemije

Milioneri

Pandemija koronavirusa je mnoge ljude osiromašila, neke preduzetnike obogatila, dok su drugi – postali još bogatiji. Neke branše su u velikoj krizi, druge su odjednom jako tražene.

Onlajn trgovina – Džef Bezos

Osnivač Amazona Džef Bezos je van svake kategorije. Kompaniji Amazon za vreme pandemije ide bolje nego ikad. Cijena akcije skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i prije pandemije, sada je postao još mnogo bogatiji i ima 160 milijardi eura.

Tehnologija – Ilon Mask

Pravite automobile, ali vas vrednuju kao tehnološku kompaniju! Ilonu Masku je to uspjelo sa Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na berzi izazvala oko svega što ima veze sa tehnologijom. Preduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Bila Gejtsa i sa bogatstvom koje se trenutno procjenjuje na 110 milijardi eura, kreće se prema vrhu.

Rad kod kuće – Zoom

Rad kod kuće u vreme pandemije je veliki blagoslov za Erika Juana. Osnivač platforme za komunikaciju Zoom, došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Posle nekoliko godina za WebEx, osnovao je sopstvenu video platformu i 2019. otišao na berzu. Cijena akcije Zooma je eksplodirala. Neto vrijednost Juana procjenjuje se na 16 milijardi eura.

Sport kod kuće – Peloton

Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Džonu Foliju na ruku. 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežne sprave za vježbanje – danas ga investitori zaspaju. Cijena akcije firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila skoro 50-godišnjaka milijarderom.

Kreiranje prodavnica na internetu

Shopify je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se sa firmama koje se bave logistikom. Tobijas Litke stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo u garaži. Shopify je sada najvrednija kanadska kompanija. Cijena akcije se više nego udvostručila od marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procenjuje se na 7,5 milijardi eura.

Preko vakcina do milijardera

Vakcina protiv korone koju je razvio Bajontek iz Majnca, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Šahin, prva je u Evropi dobila odobrenje za masovnu upotrebu. To znači da je Šahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svjetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrijednost njegovih akcija se procjenjuje se na više od dvije milijarde evra.

Kuvanje kod kuće

HelloFresh je firma koja vam predlaže šta da kuvate i dostavlja paket sa svim sastojcima. Od početka pandemije – profit je više nego utrostručen, prodaja više nego udvostručena – prema tromesečnom bilansu početkom novembra. Suosnivač i deoničar Dominik Rihter profitira od zatvorenih restorana i trenda ka kuvanju kod kuće. Još nije miljarder, ali već ima prave sastojke – i za to.

Bivša supruga Džefa Bezosa

Pandemija i Amazon nisu učinili bogatijim samo Džefa Bezosa – Mekenzi Skot, njegova bivša supruga, takođe je dobro zaradila zahvaljujući svom paketu akcija. Sada je na prvom mjestu na listi najbogatijih žena na svijetu, sa bogatstvom koje se procjenjuje na skoro 60 milijardi eura.