Srebro će obilježiti iduću godinu

Akcije

Kraj kalendarske godine obično donosi poplave prognoza u režiji analitičara najvećih svjetskih finansijskih institucija.

Posljednjih nedjelja dominira optimizam analitičara u vezi bitcoina i srebra. U ovom ćemo se tekstu posebno pozabaviti srebrom.

Pitanjem šta čeka investitore 2021. godine bavili su se u JP Morganu, gdje vjeruju da će zbog sve većeg priliva institucionalnih investitora bitcoin imati značajnu prednost u odnosu na zlato. To je bio slučaj i ove godine. Zlato je poraslo za vrlo ohrabrujućih 21 posto, ali to je neuporedivo s rastom bitcoina od 150 posto. Ogromni podsticaji i poplava novca očigledno više pomažu kriptovalutama, iako plemeniti metali ne mogu biti sasvim isključeni.

U danskoj banci Saxo Bank srebro je uvršteno među investicije koje bi sljedeće godine mogle donijeti značajne povrate. Njegova bi se vrijednost čak mogla udvostručiti i doseći rekordno visoku vrijednost, vjeruju.

Drugim riječima, unca srebra iduće godine skače na 50 dolara, tvrde u Saxo banku.

Razloge ovakvom uzletu u Saxo banci vide u povezanosti srebra s obnovljivim izvorima energije. Generator rasta cijene srebra 2021. godine, čak i u odnosu na zlato, brzi je porast potražnje za srebrom u industrijskim sektorima, posebno onima koji pokreću zelenu transformaciju, poput fotonaponskih ćelija koje se koriste u proizvodnji solarnih panela. U stvari, prava kriza snabdijevanja srebrom biće primjetna 2021. godine, a ona frustrira punu političku podršku ulaganjima u solarnu energiju pod predsjedanjem novog američkog predsjednika Bidena, Evropskim zelenim dogovorom i kineskim ciljem neutralnog uglja do 2060. godine, između ostalog.

Sljedeći izazov na strani snabdijevnja srebrom je taj što je više od polovine iskopanog srebra nusproizvod rudnika cinka, olova i bakra, što rudarima otežava podmirivanje sve veće proporcionalne potražnje za srebrom.

Drugi je razlog inflacija. Iduća godina donosi uobičajene skeptike koji smatraju da je snaga srebra veća na njegovoj tvrdoj imovini / plemenitim metalima dok američki dolar slabi i dok se investitori suočavaju sa surovom stvarnošću da nema negativnih realnih kamatnih stopa. To će se i pogoršati kad inflacija naglo poraste iduće godine, a kreatori politike sporo reagiraju, želeći pružiti maksimalnu podršku svojim ekonomsijama koje se još uvijek oporavljaju. S vakcinom protiv korone koje će postati stvarnost sredinom godine, prekomjerna likvidnost i pretjerano labava monetarna politika utiču na snažnu ponudu u bilo koju tvrdu imovinu.

Optimistični u vezi srebra su i analitičari Citibanka koji kažu da će unca zlata skočiti iduće godine na 40 dolara. Institut za srebro predviđa kako će snabdijevanje tržišta srebrom u 2021. pasti sedam posto, a i oni upiru prst u obnovljive izvore energije, s posebnim naglaskom na SAD, vezano za najave politika Bidenove administracije. Osim toga, odnos cijene zlato-srebro je na istorijski visokih 70:1 što bi moglo ukazati na to da nas čeka još jedna godina u kojoj će srebro rastom nadmašiti zlato.