Nafta do kraja godine ide na 70 dolara za barel

Akcije

Cijene sirove nafte je na najvišem nivou u posljednja četiri mjeseca. Barel Brent nafte na londonskom tržištu juče je iznosio 67,65 dolara, što je najviša početna cijena od sredine februara

Cijena sirove nafte na najvišem je nivou u posljednja četiri mjeseca, a očekuje se njen rast i u narednim mjesecima.

Barelom Brent nafte na londonskom tržištu u četvrtak je započelo je trgovati po 67,65 dolara, što je najviša zabilježena vrijednost početne cijene od sredine februara. U odnosu na zaključnu cijenu od srijede, to je blago povećanje od 1,15 odsto. Tako je cijena sirove nafte Brent na trgovanju dostigla 67,84 dolara po barelu, što je najviši nivo od decembra 2018.

Kratkotrajni pritisci na rast cijena, koji su vidljivi posljednji mjesec, rezultat je politike članica OPEC-a da se redukuje proizvodnja sirove nafte od 1,2 miliona barela po danu, što će trajati do juna. Naravno, ovakvim potezom članice OPEC-a žele da utiču na regulaciju ionako prezasićenog tržišta a samim tim i na formiranje cijena. S druge strane, uticala je povećana proizvodnja sirove nafte u SAD koja najavljuje proizvodnju od 12,3 miliona barela po danu do kraja godine. Inače, SAD je već sada najveći globalni proizvođač sirove nafte, ispred Saudijske Arabije i Rusije. Takođe, rastu cijena nafte doprinijela je i veća potražnja Kine.

Sve ovo će uticati na dalji trend rasta cijena sirove nafte i naftnih derivata, a sudeći po prognozama Nacionalne australijske banke (NAB), do kraja godine mogla bi da dostigne i 70 dolara po barelu. Što je cijena s kraja prošle godine.