Deutsche Bank: Čuvajte se bitcoina i dionica Tesle

Banke

Istraživanje koje je u utorak objavio Deutsche Bank privuklo je veliku pažnju učesnika na tržištu. U njemu je učestvovalo 627 profesionalnih učesnika finansijskog tržišta (između 13. i 15. januara), a 89 posto njih vjeruje da su barem neki segmenti tržišta “prenaduvani”.

Na vrhu ovog popisa nalaze se bitcoin te američke tehnološke dionice. Čak polovina učesnika dala je bitcoinu ocjenu 10 od 10 u (pr)ocjeni prenaduvanosti. Slijede američke tehnološke zalihe s prosječnom ocjenom 7,9. Većina ulagača vjeruje da je za bitcoin, a još više za proizvođača električnih vozila Teslu, vjerovatnije da će sljedeće godine pasti 50 posto nego dvostruko ojačati.

U posljednjih dvanaest mjeseci dionice Tesle skočile su više od 700 posto, dok je cijena bitcoina trenutno više od deset puta veća nego što je bila u martu prošle godine. Altcoini su takođe uspjeli izvanredno da porastu. Druga po veličini kriptovaluta ethereum porastao je u utorak 15 posto, dostigavši rekordnih 1.439 dolara.

Iako se većina slaže da su tržišta prenaduvana, možemo samo nagađati dokle će to ići i šta će uzrokovati zaokret. Za sada nema naznaka da se centralne banke pripremaju za restriktivniju monetarnu politiku, a to je glavni pokretač iza kojeg ulagači ne razmišljaju puno kako bi procijenili da neko vrijeme život zbog pandemije neće biti normalan.

Ovo će paralizovati barem dio ekonomije. Ili, kako kažu, nema smisla boriti se protiv Fed-a.