Erdogan: Tursku ćemo uvesti među deset najvećih ekonomija svijeta

Svijet

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska, uprkos izazovima zbog pandemije korona virusa, i dalje bez prestanka nastavlja sa izgradnjom važnih infrastrukturnih projekata.

“Dok planiramo i realizujemo naše investicije, uvijek u vidu imamo naš narod. Razmišljajući šta našem narodu i državi treba, implementirali smo mnoge projekte”, kazao je Erdogan u obraćanju putem video konferencije na ceremoniji otvaranja tunela Kizilcahamam-Cerkes.

Istakao je da putevima koje su izgradili prethodnih godina ne prolaze samo ljudi i roba, već je to i pitanje budućnosti.

“Povećana upotreba prevoznih sredstava, od naših aerodroma do brzih vozova, svakako je rezultat širenja naše putne mreže. Zahvaljujući putnim mrežama, koje se međusobno nadopunjuju, u budućnost gledamo s mnogo više samopouzdanja u smislu razvoja i ekonomske infrastrukture”, kazao je Erdogan, prenijela je Anadolija.

Postići sve postavljene ciljeve do 2023.

Naglasio je da je zahvaljujući razvijenoj infrastrukturi njegova zemlja na putu da postane jedan od najvažnijih proizvodnih i trgovinskih centara u svijetu tokom procesa preoblikovanja globalnog, političkog i ekonomskog poretka.

“U prošlosti su industrija i trgovina bili koncentrirani samo u određenim regijama i gradovima naše zemlje. Danas smo došli do tog nivoa da svaki od 81 našeg grada može koristiti mogućnosti koje mu se nude, uključujući lakoću transporta i prednosti sirovina i radne snage”, kazao je Erdogan.

Istakao je da će turske vlasti postići sve ciljeve postavljene do 2023. godine te da će zemlju učiniti jednom od 10 najvećih ekonomija u svijetu i podići standard zemlje na nivo koji ona zaslužuje, napominjući da stoga užurbano nastavljaju neprekidno ulagati u transport i brojne druge oblasti.