Airbus: Do 2036. godine svijetu će trebati 35 hiljada aviona

Evropski avio koncern Airbus podigao je prognozu svjetske potražnje za avionima u narednih 20 godina za šest odsto, što znači otvaranje više od milion radnih mjesta za pilote i tehničare, a očekuje se i da će Kina preoteti SAD-u dominantnu poziciju u aviosaobraćaju

Prema najnovijoj Airbusovoj dugoročnoj prognozi za globalna tržišta, svijetu će do 2036. godine trebati ukupno 34.899 aviona vrijednosti 5.300 milijardi dolara. Prije godinu dana drugi proizvođač aviona u svijetu procijenio je potražnju na 33.070 aviona, a prognozu su podigli zbog dobrih rezultata u protekloj godini.

S obzirom na približavanje broja aviona u 2036. godini brojci od 35 hiljada, proizvođači će se suočiti i sa osjetno jačom potražnjom za uslugama održavanja i popravki, kao i za obukom i osavremenjivanjem aviona, procjenjuju u Airbusu. Snažan rast flote usloviće potrebu za 530 hiljada novih pilota i 550 hiljada inženjera za usluge održavanja, procjenjuju u Airbusu.

U istom periodu će se broj ljudi, koji koriste avioprevoz utrostručiti, a usljed udvostručenja broja pripadnika srednje klase, koja će prema procjenama na svjetskom nivou u 2036. godini brojati oko pet milijardi ljudi, istakao je prodajni direktor Airbusa John Leahy.

Kompanija je ujedno blago snizila prognozu godišnjeg rasta avioprometa, sa 4,5 na 4,4 odsto, iznoseći opreznije procjene za američku regiju, a povećavajući prognoze za Bliski istok, uprkos političkoj nestabilnosti u Persijskom zalivu.

Čak i uz niže stope rasta, iz Airbusa poručuju da njihove prognoze pokazuju rast putničkog i teretnog prevoza zahvaljujući rastu turizma, liberalizaciji i skoku lične potrošnje. U prognozama napominju da aviopromet najsnažnije raste na tržištima u nastajanju, poput Kine, Indije, ostatka Azije, te Latinske Amerike, i gotovo je dvostruko snažniji od 3,2 odsto godišnje prognoziranih za tržišta poput Sjeverne Amerike i zapadne Evrope.

Ekonomije u nastajanju trenutno broje 6,4 milijarde od ukupno 7,4 milijardi svjetskog stanovništva, a u 2036. činiće gotovo polovinu globalne lične potrošnje.

– Aviopromet je nevjerovatno otporan na spoljne šokove i svakih se 15 godina udvostručuje – ističe glavni poslovni direktor Airbusa John Leahy.