Digitalno umjetničko djelo prodato za skoro 70 miliona dolara

Back stage

Djelo, potpuno digitalno, američkog umjetnika Beeplea aukcijska kuća Christie’s prodala je u četvrtak za 69,3 miliona dolara, što je rekord koji svjedoči o revoluciji što se događa na tom tržištu dugo ograničenom na mali broj ljudi.

“Svakodnevica: Prvih 5000 dana”, komplet crteža i animacija stvaranih 5000 dana zaredom, svrstava Mikea Winkelmanna, kako je Beepleovo pravo ime, među troje svjetskih umjetnika čije umjetnine postižu najvišu cijenu još za njihovog života, nezavisno od vrste medija.

Mike Winkelmann (39) bio je poznat po svojim digitalnim projektima i saradnjama, ali do kraja 2020. nije prodao nijedno djelo pod svojim imenom.

Aukcija održana u četvrtak svjedoči o usponu nove tehnologije autentifikacije koja primjenjuje “blockchain” koji se koristi za kriptovalute, a predstavlja se kao čudesno rješenje za kopiranje, jednu od kočnica razvoja digitalne umjetnosti.

Beepleovo djelo će se prodavati kao NFT, nezamjenjivi token. Riječ je o novom, ali ogromnom tržištu. U posljednje tri godine na NFT-ove je potrošeno 174 miliona dolara.