Forbes: Ovo su najmlađi milioneri na svijetu

Milioneri

Dobro je biti Kevin David Liman (Kevin David Lehmann). Osamnaestogodišnji Liman vrijedi 3,3 milijarde dolara nakon što je od oca Guntera Limana naslijedio udjele u njemačkom lancu drogerija “dm-drogerie markt”. To je pokazala Forbsova 35. godišnja lista milijardera koja je objavljena 6. aprila.

“Dm-drogerie markt”, izvor Limanovog bogatstva, vodeći je lanac drogerija u Njemačkoj. Osnovana je 1974. godine, a prema veb stranici kompanije, zapošljava više od 41.000 ljudi u više od 2.000 prodavnica širom Njemačke, piše B92.

Prema Forbsu, ni Kevin, ni njegov otac nisu aktivno uključeni u kompaniju, a o njima se malo zna. Biznis Insajder je kontaktirao “dm-drogerie markt” tražeći izjavu, dok, kako se navodi u tekstu, od Limana nije bilo moguće odmah dobiti komentar.

Drugo mjesto među najmlađim milijarderima na svetu 2021. godine zauzima 24-godišnji Vang Zelong iz Kine, “težak” 1,5 milijardi dolara. Na trećem i četvrtom mjestu su norveške sestre Aleksandra i Katarina Andresen, koje imaju 24, odnosno 25 godina i svaka “vrijedi” 1,4 milijarde dolara. Obije posjeduju dio porodične kompanije Ferd, investicione kompanije vredne više milijardi dolara.

Kako se dodaje, trenutno najmlađi milijarder na svijetu – za kog nije poznato da je prisutan ni na jednoj od vodećih društvenih platformi – u potpunoj je suprotnost od prethodnog nosioca titule. U Forbsovoj listi milijardera za prethodnu godinu ovu titulu je dobila zvijezda rijalitija i modni mogul Kajli Džener. Dok je 23-godišnja Džener u pala sa najnovije Forbsove rang liste milijardera, ona je – kontroverzno – proglašena za najmlađeg svjetskog milijardera u svijetu u 2019. godini sa 21 godinu.

Forbsova lista bazira se na informacijama o najbogatijim ljudima na svijetu, koristeći cijene akcija i devizne kurseve od 5. marta i uzima u obzir samo one osobe čija je neto vrijednost veća od milijarde dolara. Prema listi, u svijetu sada živi 2.755 milijardera – više nego što je ikada ranije bilo.

Čak i nakon pandemijske 2020. godine, svetski milijarderi su bogatiji nego što su ikada bili. Prema Forbsu, ukupno bogatstvo svjetskih milijardera poraslo je za 8 biliona dolara na ogromnih 13,1 biliona dolara. U međuvremenu, izvještaj Instituta za političke studije otkrio je da su svjetski milijarderi dodali svom bogatstvu 4 biliona dolara – znatno manje od procene Forbsa – 18. marta 2020. do 18. marta 2021. godine, piše B92.

Top 10 najmljađih milijardera:

#1 | Kevin David Lehmann
Starost: 18
Bogatstvo: $3.3 Milijarde
Zemlja: Njemačka

#2 | Wang Zelong
Starost: 24
Bogatstvo: $1.5 Milijarde
Zemlja: Kina

3 | Alexandra Andresen
Starost: 24
Bogatstvo: $1.4 Milijarde
Zemlja: Norveška

4 | Katharina Andresen
Starost: 25
Bogatstvo: $1.4 Milijarde
Zemlja: Norveška

5 | Austin Russell
Starost: 26
Bogatstvo: $2.4 Milijarde
Zemlja: SAD

6 | Gustav Magnar Witzoe
Starost: 27
Bogatstvo: $4.4 Milijarde
Zemlja: Norveška

7 | Andy Fang
Starost: 28
Bogatstvo: $2 Milijarde
Zemlja: SAD

8 | Stanley Tang
Starost: 28
Bogatstvo: $2 Milijarde
Zemlja: SAD

9 | Sam Bankman-Fried
Starost: 29
Bogatstvo: $8.7 Milijarde
Zemlja: SAD

10 | Jonathan Kwok
Starost: 29
Bogatstvo: $2.4 Milijarde
Zemlja: HONG KONG