Peter Thiel: Kriptovalute su „kinesko finansijsko oružje protiv SAD“

Valuta

Govoreći u utorak na virtuelnom događaju o američko-kineskim odnosima za Fondaciju Richard Nixon, glavni investitor u kriptovalute i fintech kompanije iznio je brojne optužbe protiv Pekinga. Osnivač PayPala Peter Thiel pozvao je američku vladu da pooštri propise o kripto valutama, navodeći da su one „kinesko finansijsko oružje protiv SAD“, izvijestio je Bloomberg ove nedjelje.

„Pitam se da li u ovom trenutku i o bitkoinu treba djelimično razmišljati kao o kineskom finansijskom oružju protiv SAD. Prijeti fiat novcu, ali posebno američkom dolaru. Ako Kina teži Bitcoinu, možda iz geopolitičke perspektive, SAD treba da postavi neka oštrija pitanja o tome kako tačno to funkcioniše“, rekao je on na događaju.

Događaju su se pridružili bivši američki državni sekretar Mike Pompeo i bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien.

Njemačko-američki tehnološki osnivač dodao je da bi zaposlene u kompaniji Google kompanije Alphabet Inc trebalo ispitati da li su njihove tehnologije navodno korištene u prijavljenim kineskim pritvorskim logorima u Xinjiangu.

„Pa, mi zapravo ne znamo – i ne postavljamo nikakva pitanja. Imate ovo gotovo magično razmišljanje da pretvarajući se da je sve u redu, na taj način se angažujete i vodite razgovor“, rekao je Thiel na događaju.

Ali Google je u izjavi u martu 2019. rekao da ne sarađuje sa kineskom vojskom i da je „ponosan što nastavlja dugu istoriju rada sa vladom SAD, uključujući i Ministarstvo odbrane, u mnogim oblastima, uključujući sajber bezbjednost, regrutovanje i zdravstvenu zaštitu“.

Prema izvještaju, Thiel je napustio Silicijumsku dolinu 2018. godine i nazvao je „jednopartijskom državom“.

Dodao je da bi Washington trebalo da dodatno prouči Apple Inc radi veza sa fabrikom Foxconn u Kini.

„Apple je vjerovatno ona tehnološka kompanija koja je strukturno pravi problem za američke interese. Apple je taj koji ima stvarnu sinergiju sa Kinom“, tvrdio je.

Thiel je takođe predložio da SAD treba da slijede indijsku zabranu TikToka, navodeći „ovu vrstu nevjerovatne eksfiltracije podataka o ljudima“, dodajući da to ne bi bio „ogroman, ogroman gubitak“.

Gospodin Thiel je takođe kritikovao Facebook zbog promocije „budne politike“, dodajući da je kompanija odbila da podrži proteste u Hong Kongu prošle godine.

„Bilo je više zaposlenih na Facebooku koji su rođeni u Kini nego u Hong Kongu. A kineski državljani su zapravo rekli da je, znate, to bila samo zapadna arogancija i kompanija ne bi smjela da stane na stranu Hong Konga. A ostatak zaposlenih u Facebooku nekako se nije držalo toga“, rekao je.

Njegov govor takođe je osramotio gigante društvenih medija, uključujući Facebook, zbog „degradiranja bivšeg američkog predsjednika Trumpa“, pozivajući se na nerede na Capitol Hillu 6. januara.

„Došlo je do otvorene cenzure. A kada to učinite sa predsjednikom Sjedinjenih Država, čini se da ste zaista prešli neku vrstu Rubikona“, zaključio je.

Thielovi komentari dolaze usred masovnih donacija republikanskim kandidatima, uključujući Trumpa tokom njegove kampanje 2016. i 10 miliona dolara političkom akcionom odboru za američkog senatora JD Vancea, konzervativnu političku ličnost povezanu sa Thielovim fondom rizičnog kapitala Mithril Capital Management.

Izvor: Logicno.com