Stižu prvi covid pasoši

Svijet

Do kraja tekuće nedjelje estonski sertifikat o vakcinisanju biće završen, što predstavlja još jedan korak bliže digitalnom zelenom sertifikatu Evropske unije i slobodi putovanja.

Najkasnije do sljedeće sedmice na portalu za pacijente biće dostupno zeleno dugme koje omogućava ljudima da provjere potvrdu o vakcinisanju. Nakon pregleda podataka i unosa adrese e-pošte, generiše se pasoš.

– U pozadini postoji proces generisanja. Potrebno je nekoliko sekundi i gotov je. Tada imate mogućnost preuzimanja sertifikata na svoj računar ili mobilni uređaj, rekao je šef zdravstvene službe za zdravstvo i socijalno staranje Tõnis Jaagus.

U potvrdi se navodi da je imalac sertifikata vakcinisan protiv koronavirusa, sadrži ime proizvođača korištene vakcine i da li je postupak vakcinisanja završen ili nedovršen. Najvažniji dio sertifikata je QR-kod koji pomaže u provjeri svih potrebnih podataka i njihove valjanosti.

Postojaće i mogućnost preuzimanja dva dodatna sertifikata. To su negativni rezultati testa za koronavirus i dokazi o oporavku od virusa.

– Sljedeća dva odobrenja idu ruku pod ruku s evropskim projektom zelene propusnice. Projekt je ambiciozan kako bismo ga aktivirali s drugim zemljama početkom juna, napomenuo je Jaagus.

Zamjernica ministra za socijalna pitanja za razvoj i inovacije e-usluga Kalle Killar kazala je da ja pasoš siguran od krivotvorenja.

– Mi osiguravamo sigurnost ovim novim rješenjem i lakoću upotrebe, rekla je.

Ukupno je 17 zemalja EU koje su izrazile spremnost da od maja krenu s digitalnim rješenjem za koronavirus. Baze podataka i sistemi iz svih ovih zemalja trebali bi biti povezani sa EU digitalnim zelenim sertifikatom, koji bi trebao biti završen u junu.

Izvor: Guardtime/Indikator.ba