Gugl pod istragom u Njemačkoj

Svijet

U proteklih nekoliko godina EU je kaznila kompaniju Gugl sa više od deset milijardi dolara zbog kršenja raznih pravila poslovanja. Proteklih dana kompanija se našla pod još jednom istragom. Njemačka istražuje da li Gugl pribavljenim korisničkim podacima dobija nezakonitu stratrešku prednost.

Federal Cartel Office (FCO) izdao je saopštenje da će sprovesti istragu usmerenu prema kompaniji Gugl, koja je u skladu sa nedavnom dopunom njemačkog zakona koji omogućava ,,pravovremeno i efektnije djelovanje…protiv poslovne prakse velikih tehnoloških kompanija“.

Nadležni upozoravaju da bi glavni servisi ove kompanije Jutjub, mape, Andriod i Hrom mogli biti od zabrinjavajuće kada je u pitanju odnos prema konkurenciji na svim tržištima.

Predsednik FCO Andreas Mundt je dodao da će ispitati ,,da li korisnici usluga Gugla imaju dovoljno izbora kako će Gugl dalje koristiti njihove podatke“.

FCO vodi dve istrage istovremeno. Jednu protiv Gugla u Njemačkoj i drugu protiv njihovog glavnog predstavništva u Evropi u Irskoj.

Promjene njemačkog zakona o konkurenciji su omogućile nadležnima da budu znatno efikasniji u ispitivanju poslovanja ovih tehnoloških giganata. FCO je takođe pokrenuo istragu i povodom poslovanja kompanija Fejsbuk i Amazon.

Evropska unija je Gugl kaznila sa više od deset milijadri dolara u proteklih nekoliko godina i dodatno pokrenula još dvije istrage zbog prakse oglašavanja na sadržajima na njihovim platformama.

Evropska komisija je do sada tri puta kažnjavala ovu kompaniju zbog antikonkurentskog ponašanja – 2,7 milijarde u 2017. godini, opet 2018. godine sa pet milijardi i konačno 2019. godine sa 1,7 milijardi dolara. Kompanija je uvijek odbacivala optužbe evropske komisije, a 2020. godine su podnijeli žalbu zvaničnicima na presudu.