Globalna nelikvidnost će porasti za petinu, najkritičnije azijske zemlje

Svijet

Skro tri četvrtine kompanija u Azijsko-pacifičkom regionu nije uspjelo da naplati dio svojih potraživanja u protekle tri godine. To je region u kojem živi više od polovine svjetskog stanovništva i koji čini više od polovine globalnog BDP-a.

U Azijsko-pacifičkom regionu, čak 73% kompanija nije uspjelo da naplati dio svojih potraživanja u posljednje tri godine. U istom periodu, 82% azijskih firmi je imalo velikih problema zbog kašnjenja u plaćanju njihovih klijenata. Skoro trećina kompanija se tokom posljednje tri godine često suočavala sa nemogućnošću da naplati potraživanja ili da plaćanja značajno kasne.

To pokazuju rezultati istraživanja kompanije za osiguranje kredita Euler Hermes. Istraživanje je sprovedeno među više od 170 finansijskih direktora u azijsko-pacifičkom regionu u periodu od decembra 2019. do februara 2020. godine.

Izbegavanje kupaca slabije platežne moći

Prema dobijenim nalazima, teškoće sa naplatom potraživanja rastu u posljednje tri godine, uporedo sa razbuktavanjem trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država. Ispitanici su kao još jedan razlog za pomenute teškoće naveli i dugotrajne nemire u Hong Kongu koji su se u ogromnoj mjeri odrazili i na ekonomiju.

Na kraju, već postojeće probleme su dodatno uvećali ogromni ekonomski potresi sa izbijanjem panedemije korona virusa, navode analitičari kompanije Euler Hermes.

U analizi se dodaje da je skoro 36% anketiranih finansijskih direktora izjavilo kako pokušavaju da ublaže rizike od problema sa naplatom tako što značajno umanjuju poslovanje sa kupcima manje platežne moći.

Svjetska trgovina pada, nelikvidnost raste

Zbog velikih zastoja uslovljenih karantinskim merama koje su trajale u prosjeku dva mjeseca u zemljama koje čine više od polovine globalnog stanovništva i BDP-a, dogodio se „ekonomski šok neviđenih razmjera“, ocjenjuju autori izvještaja. Oni napominju da se očekuje pad globalnog BDP-a u 2020. godini za 3,3%, umesto ranje prognoze o rastu od 0,5%. To je, ujedno, dvostruko veća šteta od one koju je proizvela globalna finansijska kriza.

Analitičari kompanije Euler Hermes predviđaju da će svjetska trgovina u ovoj godini opasti za petinu, a da će se globalna nelikvidnost povećati najmanje za 20%.

U Azijsko-pacifičkom regionu sve ključne ekonomije – osim Kine i Indije – vjerovatno će doživjeti tehničku recesiju u prvoj polovini 2020. Sektori koji će najteže pogoditi posljedice Kovida-19 biće elektronika, maloprodaja neprehrambenih proizvoda, transport i automobilska industrija.

Ukolko bi se do polovine naredne godine privreda stabilizovala, globalni BDP bi mogao da zabeleži rast od 5,6% u 2021. godini, prognozira se u izvještaju.