Da li će američki SEC kazniti Maska zbog spornih tvitova?

Svijet

Dva tvita Ilona Maska u protekle dvije godine ogriješila su se o sporazum sa američkom Komisijom za hartije od vrijednosti (SEC), prenosi CNN biznis.

Naime, advokati Tesle morali su prethodno da odobre određene postove koje je on ostavljao na toju društvenoj mreži, piše “Volstrit žurnal” (WSJ).

Inače, šef Tesle poznat je po svom opuštenom korišćenju Tvitera, gdje se njegov stil izražavanja umnogome razlikuje od komunikacije drugih visokorangiranih rukovodilaca kompanija.

Tako se 2018. našao na udaru nakon što je tvitovao o Tesli, pa ga je SEC optužio zbog toga. Mask je prihvatio sudsku odluku kako bi se stvar riješila, a pre prema njoj Teslini pravnici moraju revidirati sve postove na društvenim mrežama u kojima ima informacija “materijalno” značajnih za akcionare, prenosi B92.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon što su ga prozvali zbog oglušavanja o tu odluku, sporazum je izmijenjen kako bi uključio listu određenih tema za koje je Masku potrebna dozvola za tvitovanje. Na listi se nalaze tvitovi o finansijskom stanju kompanije, obimu proizvodnje i novim poslovnim poduhvatima.

SEC je obavijestio Teslu da dva Maskova tvita između 2019. i 2020. – onaj o obimu Tesline proizvodnje solarnih krovova i drugi o cijeni kompanijskih dionica – nisu dobili zahtijevano odobrenje unaprijed, piše WJ.

List ne navodi tačno o kojim se tvitovima radi, međutim, u julu 2019. Mask je tvitovao kako se Tesla “nada da će proizvoditi oko hiljadu solarnih krovova nedeljno do kraja godine”, što je odmah izazvalo pitanja da li je prekršio sporazum.

Kako piše CNN biznis, nejasno je hoće li SEC preduzeti neku akciju protiv Tesle ili Maska zbog tvitova na koje se ukazuje u izvještaju WSJ-a.

Nakon što je Mask 2018. godine optužen, prjie nego što je pristao na sporazum, SEC je prvo hteo da ga primora da se povuče sa mjesta izvršnog direktora i predsjednika Upravnog odbora Tesle. Konačno je pristao da se povuče sa mjesta predsjednika UO, ali je ostao izvršni direktor, pritom ne priznajući da je počinio bilo kakav prestup.

SEC i Tesla nisu komentarisali pisanje CNN biznisa, kao ni WSJ-a.