Kuba i Novi Zeland najavili proširenje ekonomske i trgovinske saradnje

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez sastao se u Havani s novozelandskim kolegom Gerryjem Brownleejem radi razgovora o produbljivanju ekonomske i trgovinske saradnje između dvije zemlje

Tokom sastanka, Rodriguez je pozdravio Brownleeja, koji je u prvoj posjeti Kubi, u cilju proširenja saradnje u raznim poljima kao što su biotehnologija, poljoprivreda i zdravstvo, prenosi Xinhua.

Rodriguez se zahvalio Novom Zelandu na istorijskom stavu protiv ekonomske blokade koje su Sjedinjene Države uvele Kubi prije više od pola stoljeća.

– Voljeli bismo da priznamo i zahvalimo se na podršci Novom Zelandu što je omogućio Kubi da postane zemlja posmatrač Foruma saradnje pacifičkih ostrva – kazao je Rodriguez.

Brownlee je izjavio da postoje brojna polja za jačanje ekonomske i trgovinske saradnje između dvije zemlje, najavljujući da će raditi na budućim sporazumima o poljoprivredi i biotehnologiji, posebno o proizvodnji antikancerognih materija na Kubi koje bi mogle pomoći stanovništvu Novog Zelanda.

– Priznajemo Kubu kao jedinstvenu zemlju koja je preuzela vodstvo i snažan stav u Latinskoj Americi, dijelu svijeta s kojim nastojimo da se zbližimo i o kome trebamo više saznati – rekao je Brownlee.

Kuba i Novi Zeland su uspostavili diplomatske veze 1999. godine.