Da li će G20 podržati globalnu minimalnu stopu poreza na dobit kompanija od 15 odsto?

Svijet

Američka ministarka finansija Dženet Jelen će ove nedjelje izvršiti pritisak na kolege iz Grupe 20 razvijenih zemalja svijeta (G20) da se globalna minimalnu stopa poreza na dobit kompanija poveća iznad 15 posto, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane zvaničnike iz Ministarstva finansija SAD.

Konkretna stopa i potencijalna izuzeća od nje su među pitanjima koja tek treba da se rješavaju, mada je 130 zemalja već postiglo prošle nedjelje istorijski sporazum o uvođenju minimalnog globalnog poreza od najmanje 15 posto na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Učesnici na sastanku OECD-a su se takođe složili da bi dio prava na oporezivanje trebalo prenijeti sa zemalja u kojima su registrovane velike multinacionalne kompanije na zemlje u kojima one posluju.

Očekuje se da će sporazum podržati lideri finansija G20 na sastanku koji treba da se odži u petak i subotu u Veneciji.

Pregovori o globalnoj minimalnoj poreskoj stopi, koji treba da se okončaju do samita lidera G20 u oktobru, vezani su za ishod zakona o povećanju američke minimalne poreske stope, rekao je za Rojters jedan funkcioner iz američkog Ministarstva finansija.

Administracija predsjednika SAD-a Džoa Bajdena predložila je da se američki minimalni korporativni porez na dobit ostvarenu u inostranstvu udvostruči na 21 odsto, a planira i donošenje pratećeg zakonskog akta kojim bi se kompanijama uskratilo pravo odbitka od poreske osnove za porez plaćen u zemljama koje ne usvoje novu globalnu minimalnu poresku stopu.

Američki zvaničnici tvrde da se, pored SAD-a, još nekoliko zemalja zalaže za veću stopu od 15 odsto.

Kao pozitivne strane američkog predloga ističu to da on garantuje da SAD neće izgubiti poreske prihode, i da će obavezati strane države da ukinu poreze koje naplaćuju američkim tehnološkim kompanija na prihode od digitalnih usluga.

Zvaničnici Ministarstva finansija su dodali da je Jelenova jasno stavila do znanja da je potencijalni novi digitalni namet, koji će Evropska komisija predložiiti narednih nedjelja radi finansiranja oporavka od kovida, u suprotnosti sa obavezama Evropske unije prema OECD-ovom okvirnom sporazumu potpisanom 1. jula.

Izvršna potpredsjednica Evropske komisije Margret Vestager rekla je za Rojters da će taj porez uglavnom plaćati evropske kompanije kako bi se vratili zajmovi za oporavak od pandemije u iznosu od 750 milijardi eura.

Izvor: Blic.rs