Google ne mora da plati porez od 1,1 milijardu eura

Svijet

Francuski sud presudio je da Google ne mora da plati porez u vrijednosti od 1,115 milijardi eura koliko traži francuska država navodeći da irska produžnica te kompanije nije oporeziva u Francuskoj

Francuska kompanije Google Ireland Limited (GIL) nije oporeziva u Francuskoj za period od 2005. do 2010 – navodi se u presudi suda.

Google je platio samo 6,7 miliona eura korporativnih poreza u 2015. godini u Francuskoj tako što je zaveo prihode za svoje „onaljn carstvo“ u svojoj evropskoj produžnici u Irskoj, gdje su mali porezi, prenosi AFP.

Evropska unija izrekla je krajem juna Google-u rekordno visoku novčanu kaznu od 2,4 milijardi dolara zbog iskorišćavanja dominantnog položaja na tržištu. Prema riječima Komisije za konkurenciju Margaret Vestager, Google je zloupotrijebio tržišnu dominaciju jer je svojim komercijalnim servisima davao prioritet u rezultatima pretrage interneta.

EU već godinama istražuje slučaj usluge „Google Shopping“. Prilikom njenog razvoja Google je, smatraju u Evropskoj komisiji, iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovisao svoju novu uslugu.

Upoređivanje proizvoda putem Googlea pretraživaca navodi korisnike na kupovinu putem takođe Googleove usluge, što se smatra nelojalnom konkurencijom i kršenjem antimonopolskih pravila EU.