Cijene nafte skliznule s najviših nivoa u dvije i po godine

Akcije

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su blago pale, skliznuvši s najviših nivoa u dvije i po godine, jer su ulagači zabrinuti zbog nesuglasica unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u vezi daljnje proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice skliznula 0,8 odsto na 75,55 američkih dolara, a za toliko je pojeftinio i barel na američkom tržištu, pa mu je cijena pala na 74,56 američkih dolara, prenosi SEEbiz.

Prošle sedmice su cijene nafte skliznule s najviših nivoa od oktobra 2018. godine, a pod najvećim pritiskom su bile početkom sedmice zbog otkazivanja razgovora OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom o povećanju proizvodnje.

Kako potražnja jača, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, Saudijska Arabija i Rusija predložile su da se proizvodnja poveća dva miliona barela dnevno.

Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) zasmetao je predlog da se postojeći sporazum o ograničenju proizvodnje produži za osam mjeseci, do kraja iduće godine. Abu Dabi je nezadovoljan i proračunom kvota, tvrdeći da je osnovica za povećanje snabdijevanja preniska.

OPEC+ već više od godinu ograničava proizvodnju kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji u pandemiji.

Trenutno je smanjuje oko šest miliona barela dnevno i očekivalo se da će dogovoriti povećanje snabdijevanja, ali trodnevni sastanci nijesu premostili podjele između Saudijaca i UAE.

Rusija je pokušavala da posreduje kako bi se dogovor o povećanju proizvodnje ipak postigao, ali to zasad nije dalo rezultate.

Trgovci se plaše da bi se članice grupe OPEC+ mogle naći u iskušenju da odustanu od dogovorenih ograničenja proizvodnje.

Krajem sedmice cijene nafte su nadoknadile dio gubitaka nakon izvještaja da su u SAD-u zalihe sirove nafte i benzina pale, a da je potražnja za benzinom dostigla najviši nivo od 2019. godine, što ukazuje na jačanje potražnje.

Posljednji cjenovni rat zabilježen je u aprilu prošle godine, kada se Rusija nije složila s odlukama OPEC-a, pa su cijene nafte oštro pale.

“Cjenovni ratovi gotovo u pravilu kratko traju, a dugoročno niko ne pobjeđuje”, kazali su iz konsultantske kompanije Rystad Energy.

Oni su dodali i da je u interesu OPEC+ da pokaže određenu dozu popustljivosti prema UAE i drugim zemljama koje traže značajno povećanje snabdijevanje u sklopu sporazuma.

Kočnicu rastu cijena predstavljalo je prošle sedmice i širenje delta soja koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restrikcija u privredi, a time i do usporavanja oporavka od koronakrize.

Izvor: Vijesti.me