Cijena srebra za godinu skočila 74 odsto

Akcije

Cijena srebra, metala koji je često u senci njegovog sjajnijeg srodnika – zlata, skočila je u poslednjih godinu dana za više od 70 posto, a robni stratezi kažu da će se uspon vjerovatno nastaviti kako se globalna ekonomije bude ponovo otvarala.

Potražnja za ovim plemenitim metalom je snažno porasla u posljednjih 12 mjeseci što se odrazilo i na kretanje cijene srebra, koje je ove nedelje trgovano za oko 27 dolara po unci, odnosno na 74 odsto višem nivou nego prije godinu dana, kada je spot cijena bila oko 15,5 dolara za uncu.

Poređenja radi, cijena zlata je porasla za 6,4 procenta za godinu dana, prenosi Si-En-Bi-Si.

Srebro ima primjenu u brojnim industrijskim delatnostima – od elektronike do izrade fotografija, nakita i kovanog novca.

Zbog njegove visoke električne provodljivosti i trajnosti koja omogućava široku industrijsku i tehnološku primjenu, skoro svi računari, mobilni telefoni, automobili i drugi uređaji sadrže srebro, prema podacima Silver Instituta.

Podaci te institucije pokazuju da je od početka 2021. do sada potražnja za srebrom bila veća od ponude.

Ole Hanson, šef za strategije robnih tržišta u Sakso banci, izjavio je zaSi-En-Bi-Sida oko 50 posto potražnje za srebrom potiče iz industrije, a ostatak od investitora.

Dodaje da je, ipak, industrijska upotreba srebra bila jedan od glavnih razloga koji je doveo do skoka cijene.

Prema njegovim riječima, dodatni faktor koji je takođe igrao ulogu u usponu cijene srebra predstavlja prelazak na zelene tehnologije, koje su podstakle rast potražnje za industrijskim metalima poput srebra koje se, primjera radi, koristi u proizvodnji solarnih panela.

(Kamatica)