Kako PayPal doprinosi širenju kriptovaluta?

Valuta

Nakon svaobuhvatnih priprema i više najava, kompanila PayPal je omogućila svojim korisnicima u Velikoj Britaniji da koriste kripto valute. Do sada je ovakva usluga već aktivirana u SAD gdje se transakcije korišćenjem kripto valuta putem ove platforme obavljaju nesmetano.

Poznato je da je PayPal kompanija koja je svojevremeno unijela značajne inovacije u oblasti digitalnog plaćanja. Račun koji otvorite u ovoj kompaniji može služiti i kao račun sa koga se šalje novac i kao račun na koji novac može da stiže. Kao platforma za plaćanje PayPal je u dobroj mjeri doveo u pitanje značaj klasičnih banaka, dok je najnovijm potezom odnosno uvođenjem mogućnosti plaćanja kripto valutama načinio korak naprijed.

Sa druge strane, plaćanje roba i usluga između domaćih lica nije dozvoljeno. Izazov ovakve situacije leži u činjenici da PayPal ne vrši identifikaciju države iz koje se javljau učenici u transakciji tako da ne može da odredi da li se plaćanja vrše između domaćih ili stranih lica.

Za sada će u PayPal sistemu biti u opticaju četiri vrste kripto valuta i to: Bitcoin, Ethereum, Litecoin i Bitcoin Cash. Već postoje platne kartice koje se oslanjaju na račune kripto valuta. Karticama se može plaćati u svakodnevnoj upotrebi na svim mjestima koje takve kartice prihvataju.

I njihovo korišćenje je identično korišćenju drugih platnih kartica koje se zasnivaju na fiat valutama. Cijene kripto valuta odnosno njihovo preračunavanje u fiat valute će biti posmatrane u realnom vremenu i zavisiće od trenutnog kursa kripto valute koja se koristi u transakciji.

Pandemija Kovid-19 je donijela mnogobrojne probleme svjetskoj ekonomiji, ali je pospješila proces digitalne transformacije što podrazumjeva i upotrebu kripto valuta. Ovo je pogotovo izraženo u zemljama gdje je finansijski i bankarski nerazvijen kao što je većina Afrike kao i neke azijske zemlje.

Kao rezultat ćemo imati unapređenje svjetskog finansijskog sistema bez obzira na otpore koji se javljaju u većini država u kojima centralna banka emituje sopstvenu valutu. Otpor je razumljiv i očekivan jer na taj način državna administracija brani svoje interese i monopole u upravljanju ekonomskih kretanjima u svojoj državi.

Kriptovalute su i dalje kontroverzne zbog nedostatka propisa i promjenljivih fluktuacija vrijednosti, dok su neki kritičari izrazili zabrinutost zbog anonimnosti koja se nudi korisnicima u okviru transakcija tvrdeći da valute koriste sajber kriminalci da sakriju svoje aktivnosti. Ipak, uprkos svemu, kripto valute nastavljaju svoj razvoj i rast, a najnoviji potez kompanije PayPal neuzostavno doprinosi trendu napretka kripto valuta.