Kineski mali investitori ponovo se okreću dionicama

Akcije

Nakon što su se donedavno lukrativne investicione opcije, poput nekretnina i kriptovaluta, našle pod regulatornim pritiskom, kineski mali investitori opet su se okrenuli dionicama.

Kako prenosi CNBC, od kraja jula dnevni promet dionicama kompanija iz kontinentalnog dijela Kine uobičajeno se kreće iznad bilion juana (154,6 milijardi dolara). Sredinom nedjelje dostigao je najviši ovogodišnji iznos od 1,7 biliona juana.

Dvostruko više

Zvanične statistike pokazuju da je to dvostruko viši promet od prosječnog dnevnog u posljednje dvije godine koji je iznosio 840 milijardi juana. Samo prošle srijede promet na Šangajskoj berzi dostigao je 842,2 milijarde juana i bio je najviši od jula 2015. kada je tamošnje tržište proživjelo veliki pad vrijednosti.

Šest godina kasnije snažan pritisak kineskih regulatora dogodio se u cijelom nizu sektora, od “rudarenja” kriptovaluta, preko tehnološkog do obrazovnog sektora. U pozadini je politički zahtjev za “zajedničkim prosperitetom” – umjerenom blagostanju za sve građane, a ne velikom bogatstvu malog broja milijardera, prenosi Poslovni.hr.

Ting Lu, glavni ekonomista za Kinu u japanskoj banci Nomura, smatra da će se novi politički smjer redukovanja nejednakosti najviše osjetiti u nekretninskom sektoru.

Skok cijena nekretnina proteklih godina privukao je brojne špekulante i stvorio finansijski problem domaćinstvima. Kineske vlasti posljednjih su godina često isticale kako su “kuće za stanovanje, a ne špekulisanje”.

Oko 65 posto imovine kineskih domaćinstava bilo je 2018. uloženo u nekretnine, nasuprot 49 posto u SAD-u. To sugeriše da bi se velik iznos kapitala kineskih građana mogao sliti u dionice.

“Ulaganje u nekretnine definitivno nije u modi. Nakon što su vlasti pooštrile i regulativu na transakcije kriptovalutama, malo je izbora gdje bi taj novac mogao otići”, kaže Schelling Xie, stariji analitičar u Stansberry China.