Pad cijena nafte usljed porasta broja zaraženih covidom-19

Akcije

Cijene nafte pale su u ponedjeljak zbog sve dužih blokada i ograničenja zbog povećanja broja slučajeva covid-19 infekcije širom svijeta, prenose svjetski mediji.

Naftom tipa Brent trgovalo se po cijeni od 55,25 dolara po barelu što je za 0,29 odsto manje od zatvaranja u petak kada je cijena iznosila 55,41 dolara po barelu.

Cijena nafte američkog proizvođača West Texas Intermediate (WTI) iznosila je 52,32 dolara po barelu, što je više za 0,99 odsto nakon što je prethodnu sesiju završila na 52,27 dolara po barelu.

U svetu je registrovano više od 99,2 miliona slučajeva zaraze covid-19, a tržišta pažljivo prate ponovnu ekspanziju broja slučajeva korona virusa na svjetskom nivou, naročito u Kini, koja važi za drugog najvećeg svjetskog poroizvođača nafte.

U Kini su zabilježena 124 nova slučaja covid-19 zaraze u ponedjeljak, dok je dan ranije registrovano 80.

U međuvremenu, neke evropske zemlje kao što su Velika Britanija, Francuska i Španija pripremaju se za uvođenje novih mjera, produženje i pooštravanje blokada sve u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Analitičar političkog rizika i nafte Hose Čalhub kazao je za Anadoliju, da su nakon prošle nedjelje na nižem nivou cijene glavnih referentnih vrijednosti nafte, Brenta i WTI-a, dok se i dalje pod pritiskom dugotrajnih blokada zbog drugog talasa pandemije covid-19.