Uberu privremeno zabranjen rad u Beču

Svijet

Dvije bečke taksi kompanije isposlovale su privremenu zabranu poslovanja za Uber u Beču nakon što je Trgovački sud presudio da su usluge prevoza koje se naručuju putem onlajn aplikacije nezakonite

Presuda nije pravosnažna, ali je Uberu nametnuta privremana zabrana.

Obrazloženje suda je da auto, nakon obavljenog prevoza, ima obavezu na povratak na posao, koja se ne poštuje. Uz ponudu Uber smartfon aplikacija, vožnje se otpremaju direktno putem telefona vozača. Ovi izleti uglavnom se provode u Beču autima poduzetnika.

Budući da se narudžbe primaju direktno na smartfon vozača, a vozači se ne vraćaju po završetka posla u stalnu poslovnu jedinicu, sud je ocijenio da su povrijeđeni bečki taksisti i pravila o najmu automobila. Svako putovanje koje se naruči putem aplikacije direktno od vozača, dakle, predstavlja ilegalnu narudžbu i vožnju. Poduzetnicima čiji vozači ne poštuju ova pravila, prijete novčane kazne do 100.000 eura.

Kristijan Holchauser, direktor Taxi 40100, kazao je, komentarišući sudsku odluku, da ista pravila treba da važe za sve. Za Diter Hajnea, advokata tužioca, sudska odluka imaće dalekosežne posljedice, „jer sve vožnje pod zastavom Ubera nisu u skladu sa zakonom“.