Lažna objava Walmart-a uticala na veliki rast Litecoin-a

Valuta

Jedna lažna objava, drastično je prodrmala tržište kriptovaluta. Naime, na Internetu se pojavilo lažno press saopštenje Walmart-a u kome oni navode da će prihvatiti Litecoin kao sredstvo plaćanja. To je uzburkalo kripto-javnost i Litecoin-a je odmah porastao za petinu dotadašnje vrijednosti.

Saopštenje je objavljeno na GlobeNewswire distribucionoj mreži, odakle je nakon demantija i zahtjeva Walmart-a povučeno. Walmart nije to obavještenje objavio na svom sajtu, a utvrđeno je da je ono stiglo sa lažne email adrese, sa domena koji nema funkcionalan web sajt.

Po svemu sudeći, radilo se o smišljenoj prevari nekog ko posjeduje značajnu količinu Litecoin-a. Na ovaj kreativan način vještački je podignuta njegova vrijednost, što bi osobi ili organizaciji koja stoji iza objave, moglo da donese veliku finansijsku korist od prodaje kriptovalute u pravom trenutku. Ipak, možda to na kraju i neće biti toliko pametan potez, pošto je ova akcija izazvala pažnju nadležnih institucija i mogla bi da pokrene istragu američke Komisije za hartije od vrijednosti.