Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine

Akcije

Cijene nafte na svetskom tržištu porasle su i prošle nedjelje, treće zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegla najviši nivo u tri godine, što je uglavnom posljedica poremećaja u proizvodnji.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedjelje 3,6 odsto, na 78,09 dolara, najviši nivo od novembra 2018, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,9 odsto, na 73,98 dolara, najviši nivo od jula.

Cijene nafte porasle su zbog velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaliva nakon uragana Ida i Nikolas, što je dovelo do oštrog pada zaliha u SAD-u i u svijetu.

Američke rafinerije potražile su zamjenu za naftu iz Meksičkog zaliva kod proizvođača u Iraku i Kanadi, kažu analitičari.

„Cijene nafte porasle su još jednu nedjelju jer tržište uračunava produženi uticaj poremećaja u ponudi i vjerovatni pad zaliha jer će morati da pokrije potražnju rafinerija”, kaže Louiz Dikson, analitičarka u kompaniji Rystad Energy.

Poremećaji bi mogli, kaže, potrajati nekoliko mjeseci i već su doveli do oštrog pada zaliha.

Neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte imaju, pak, problema s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja ili kašnjenja radova na održavanju postrojenja u pandemiji koronavirusa.