Katastrofa dionica u kineskom tehnološkom sektoru

Akcije

Svjedočimo ljetu katastrofe za dionice u kineskom tehnološkom sektoru. Divovi Tencent i Alibaba bili su među velikim ulagačima u obrazovni sektor. Nagađanja da bi se regulatorni pritisci mogli preliti i na druge sektore, posebno na tehnologiju, takođe su uzrokovali dalju paniku i pad dionica kineskih kompanija.

Početkom nedjelje regulator je kaznio vodeću tehnološku kompaniju Tencent jer je potrošača obmanuo čisto simboličnom finansijskom kaznom. Njihovoj podružnici, Tencent Music, regulator za zaštitu tržišta naredio je da raskine svoje ekskluzivne ugovore o licenci autorskih prava, koje su stekli akvizicijom China Musica 2016. godine.

ETF na kineskom tehnološkom indeksu pao je 15 posto do sredine nedjelje. Očekuje se da će tehnološke i obrazovne kompanije izgubiti više od 1.000 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u odnosu na rekorde iz februara.

Tržišta dionica početkom avgusta donekle su umirila američka tehnološka preduzeća objavivši svoje tromjesečne rezultate. Rezultati su uglavnom premašili očekivanja, a izvjesno razočarenje ulagača moglo se vidjeti u izgledima za naredna tromjesečja. Najviše je iznenadilo Googleovo matično društvo Alphabet koje je u drugom tromjesečju ostvarilo gotovo 200 posto rasta dobiti i 60 posto prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.